BURA OKO EUROSONGA: Ukrajina zabranjuje ulaz u zemlju ruskoj predstavnici?

24.03.2017. u 04:32

LIFESTYLE

Kako je saopćio šef ukrajinske službe sigurnosti Vasilij Gricak, pripremljen je dokument o zabrani ulaska u zemlju Juliji Samojlovoj, pobjednici na nacionalnom takmičenju Rusije za učešće na ovogodišnjem Eurosongu


FOTO:  Samojlov (Screenshot)

Predstavnici Rusije Juliji Samojlovoj na ovogodišnjem "Eurosongu" mogao bi biti zabranjen ulaz u Ukrajinu u kojoj će takmičenje biti održano, pošto je dospjela na crnu listu sa imenima nepodobnih ruskih umjetnika koju je sročio ukrajinski državni vrh. Julija se, piše Politika, za ovu listu preporučila svojim nastupom na - Krimu.

Kako je to saopćio šef ukrajinske službe sigurnosti Vasilij Gricak, pripremljen je dokument o zabrani ulaska u zemlju Juliji Samojlovoj, djevojci u invalidskim kolicima. Međutim, Gricak nije precizirao da li je ta pismena zabrana i konačna.

Oglasio se odmah i međunarodni komitet Savjeta Ruske Federacije, čiji je predstavnik Igor Morozov kategorično izjavio da će Rusija u ovom slučaju biti primorana bojkotirati ovogodišnje takmičenje za najbolju „Pjesmu Eurovizije".

„Ne bih volio da Rusija zaista bude prinuđena da donese takvu odluku jer je u pitanju totalni apsurd. Međutim, ako Ukrajina zabrani ulazak, Rusija će biti prinuđena adekvatno reagirati", poručio je Morozov i dodao da Rusija neće mijenjati svog predstavnika jer to ne bi bilo pametno rješenje.

Ruski senator nije isključio i da je saopćenje Službe sigurnosti Ukrajine samo - „politička igra".

Naravno, postavilo se i pitanje sigurnosti Julije Samojlove u slučaju da otputuje u Kijev.

Time se pozabavio senator sa Krima Sergej Cekov, koji je napomenuo da bi o tome trebalo razmišljati jer ukoliko budu uvjereni da će Samojlova biti sigurna, može se razgovarati o njenom odlasku.

Producent Josif Prigožin nazvao je moguću zabranu ulaska Samojlovoj u Ukrajinu bespravnim.

„Cijela ova provokacija bila je jasna od prvog minuta. Oni su odavno izgubili vezu sa stvarnim svijetom, sa stvarnim životom, u nekoj su svojoj stvarnosti koja im omogućava da krše zakon, sve moralne norme", rekao je Prigožin, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, zemlja koja zabranjuje ljudima da se kreću, ne može biti demokratska.

„Tolerancija se odnosi ne samo na 'bradate žene' već i na ljude sa invaliditetom koji su, uzgred, nastupali na 'Euroviziji'", dodao je producent.

I dok se ruska javnost ozbiljno bavi najnovijim problemom oko nastupa mlade pjevačice u Kijevu, Julija Samojlova - ćuti. Prije nekoliko dana ona je cijelu ovu situaciju nazvala smiješnom priznavši da ne razumije o čemu se radi. Od prekjučer ni ona ni njen menadžer nisu željeli ništa više komentirati. Samo se oglasio Oleg Samojlov, Julijin otac.

„To nije fer, prosto nije pošteno", kratko je prokomentirao za ruski Prvi kanal mogućnost zabrane ulaska Juliji u Ukrajinu.

Oglasila se i Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštivši da se ona u ovu priču - neće miješati.

„Mi u potpunosti poštujemo i razumijemo zakone Ukrajine, ali EBU nema nikakve primjedbe na rusku delegaciju, mi ne vidimo narušavanje sa njihove strane. Želimo da sve zemlje učestvuju, ali to je odluka ukrajinskih vlasti i mi ćemo je poštovati", izjavio je izvršni direktor ovog muzičkog takmičenja Jon Ola Sand.


(TBT)