GAZI, GAZI GAZIJO... Erdogan je uspio sve svoje oponente strpati u zatvor i protjerati iz zemlje

20.03.2017. u 04:51

GLOBAL

Dosadašnji obračuni Erdogana sa  političkim rivalima mogli su ukazati na njegove apsolutističke manire i želju za vlašću. On se tako bukvalno obračunao sa svakim svojim rivalom na ovaj ili onaj način


FOTO: Erdogan (public)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da očekuje da će Parlament usvojiti vraćanje smrtne kazne nakon referenduma o proširenju predsjedničkih ovlaštenja koji će biti održan 16. aprila.

"Porodice mučenika, heroja (propalog puča od 15. jula prošle godine) ne treba da brinu. Vjerujem, uz Božiju volju, da će nakon glasanja 16. aprila Parlament učiniti sve što je neophodno kada su u pitanju vaši zahtjevi vezani za smrtnu kaznu", kazao je Erdogan na mitingu prenošenom na televiziji i dodao da će "bez oklijevanja" potpisati zakon o vraćanju smrtne kazne, prenosi AFP.

Ovo će svakako izazvati veliki interes svjetskih analitičara koji već procjenjuju da bi ovim potezom mogao biti okončan put Turske ka članstvu u EU. Također bi ovaj Erdoganov potez mogao da odluči da li je Erdogan prešao crvene liniju demokratije i uveo Tursku u diktaturu.

No, i dosadašnji obračuni Erdogana sa  političkim rivalima mogli su ukazati na njegove apsolutističke manire i želju za vlašću. On se tako bukvalno obračunao sa svakim svojim rivalom na ovaj ili onaj način. Neke, poput svog učitelja Nedžmatina Erdobakana, lidera Refah partije, strpao je u kućni pritvor, duge je poput Dzema Uzana, lidera Demkratske partije, protjerao je iz zemlje, a treće poput Denisa Bajkala, lidera CHP-a, kompromitirao tajnom snimkom o seks skandalu zbog koje je abdicirao sa čela stranke i poslije toga nestao iz političkog i javnog života. Nedavno je također uhapsio „turskog Obamu“, lidera kurdske partije Sallahetina Demirtaša. Svoje najbliže suradnike iz AK Partije poput Abdulaha Gula, Ahmeta Davutoglua, Bulenta Arinca samo je uklonio dalje od očiju javnosti. Zakon o smrtnoj kazni bi mogao biti najkrvaviji osvetnički potez protiv Erdoganovog smrtnog neprijatelja Fetullaha Gulena, jer će se po njemu najviše suditi uhapšenim pučistima za koje tvrdi da su pokušali izvesti vojni udar, a po nalogu samog Gulena.

Erdogan još samo surađuje sa liderima lijevog CHP-a, Kemalom Kilicdarogluom, i liderom nacionalista MHP-a Devlet Bahçelijem, koji su osudili pokušaj državnog udara. Ali, sumnja se da je Bahceli također ucijenjen i da je „Erdoganova ikebana“ nakon što je Erdoganova tajna policija također eliminirala četvericu njegovih stranačkih oponenata tako što im je objavila tajne snimke iz hotelskih soba u kojima su imali seks sa prostitutkama. Kilicdaroglu ostaje usamljenik koji podsjeća na (ne)moć nasljednika Kemala Ataturka!


(TBT)