KATASTROFIČNE VIZIJE NOBELOVCA Chomsky: Trump će izazvati novi finansijski slom

18.03.2017. u 03:57

BUSINESS

Predsjedničko ukidanje zakona o bankama predstavlja opasnost za budućnost. Noam Chomsky upozorava da se dobar učinak Donalda Trumpa na glavnoj berzi bliži kraju i da je novi finansijski krah na pomolu


FOTO: Trump, Chomsky (Reuters)

Čuveni lingvista, filozof i sociolog Noam Chomsky nadovezao se na nedavnu izjavu američkog predsjednika o anti-establišmentu i rekao da je u pitanju samo "šala" jer su Trumpove ozkave establišmentu i anti-regulacijska pravila pozitivno uticala na berzu.

"Šta je anti-establišment?" navodno je pitao Trump.

"Ovo državno rukovodstvo uzima od milijardera, većih finansijskih institucija, vojske itd. Pogledajte samo stanje na berzi, ono vam govori koliko je ustvari Trump anti-establišment", rekao je Chomsky.

On je izdvojio neke članove rukovodstva kao na primjer Stevena Mnuchina, sekretara u ministarstvu finansija koji je zanat ispekao u bankarskoj organizaciji Goldman Sachsa i Garya Cohna, upravnika Nacionalnog ekonomskog savjeta koji je bio direktor u istoj banci.

"Otkako je Trump izabran i sve do sada, akcije finansijskih institucija skočile su u nebesa", rekao je Chomsky. "Investitori su oduševljeni njegovim brisanjem regulativa što će im pomoći da ugrabe veći profit, ali to će odvesti do novog kraha, što njih ne zanima. To će biti prepušteno poreskim obveznicima."

Nakon osam godina Obamine adminstracije, stručnjaci očekuju finansijske nemire tokom Trumpove vlasti.

Uprkos napetosti oko zabrane ulaska muslimana i njegovih tvitova upućenih određenim kompanijama zbog kojih im je vrijednost opala, berza SAD je dostigla veliki rast nakon izbora i nastavlja da raste, za sada. Akcije farmaceutskih kompanija, banaka i zatvora porasle su usljed obećanja o reformama poreza i smanjenja regulativa.

Trump je, na primjer, potpisao izvršnu naredbu o promjeni Dod-Frenk zakona, koji je potpisan za vrijeme Obamine administracije nakon finansijske krize da bi se osiguralo da banke zadrže veći kapital i da bi se ograničile rizične investicije u cilju zaštite kupaca. On je također odbacio prijeteće Fiducionarno pravilo koje će, ako se usvoji kao zakon, natjerati finansijske savjetnike da interese svojih klijenata stave ispred svojih.

Predvodni indeks kompanija u SAD, S&P 500 Indeks, porastao je više od 10 odsto otkako je Trump izabran. Banke doživljavaju čak i veći rast. Pasivni fond iShares US Financials ETF koji ulaže u berzu porastao je za više od 17 procenata.

Trump je istakao da je rast berze pokazatelj kvalitetnog rada njegove administracije od stupanja na dužnost 20. januara. Također je zadovoljan izvještajem Biroa rada o 235.000 novih zaposlenih u februaru iako je naglasio da su slične cifre koje je u svoje vrijeme objavila i Obamina administracija bile "lažne" i "izmangupirane".

Čini se da je predsjednik riješen da bogate učini još bogatijima u zemlji u kojoj ima više od pet miliona milijardera. On je rekao da će smanjiti korporativni porez od 35 do 15 procenta i ukinuti federalne nekretnine i poreze na poklone.

"Smanjit ćemo teret poreza američkim poslodavcima prve lige. To ide sve potaman. Vjerujem da radimo i brže nego što je planirano", rekao je on nedavno.


(TBT, Independent)