SRPSKA SIROTINJA UZVRAĆA UDARAC Cohen: Intelektualci više ne igraju nikakvu samostalnu ulogu

18.03.2017. u 03:57

KULTURA

“Slogan 'Sirotinja uzvraća udarac', koji bi, čini mi se, rado potpisalo bar milion birača u Srbiji, nije lansirala neka lijeva stranka - takvih i nema u Srbiji - nego duhovit 'antisistemski' kandidat Ljubiša Beli Preletačević. Kako će on proći na izborima bit će jedan od najboljih pokazatelja pravog raspoloženja birača u Srbiji”, tvrdi Cohen


FOTO:  Nedeljnik

"Podrška intelektualaca na izborima može da bude vrlo važna, ali to se najčešće dešava kada intelektualci za veliki dio naroda svojim uvjerenjima i djelovanjem oličavaju alternativu postojećem a već diskreditiranom poretku", izjavio je za Nedeljnik Leon Cohen, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Velika očekivanja poslije 5. oktobra zamijenilo je više nego opravdano nezadovoljstvo, i iz ekonomskih i iz političkih razloga. Iz ekonomskih razloga, zato što se 'bolji život' odlaže unedogled, i tu za većinu stanovništva nema velike razlike između različitih stranaka koje su se posljednjih petnaestak godina smjenjivale na vlasti. Iz političkih razloga, zato što je sve jasnije da je politika 'Evropa nema alternativu' u stvari slijepa ulica, ako ni zbog čega drugog a ono zato što je sama EU u dubokoj krizi i već zvanično priznaje da će se raspasti ako se ne reformira.

Slogan 'Sirotinja uzvraća udarac', koji bi, čini mi se, rado potpisalo bar milion birača u Srbiji, nije lansirala neka lijeva stranka - takvih i nema u Srbiji - nego duhovit 'antisistemski' kandidat Ljubiša Beli Preletačević. Kako će on proći na izborima, u onim sredinama do kojih dopre njegova kampanja, bit će jedan od najboljih pokazatelja pravog raspoloženja birača u Srbiji.

U svemu tome, intelektualci više ne igraju nikakvu samostalnu ulogu...”


(TBT)