U NESREĆI SREĆA: Barbari ISIL-a slučajno otkrili Viseće vrtove Babilona?

15.03.2017. u 15:04

CIVILIZACIJA

Prošle nedjelje je grupa zabrinutih arheologa mapirala razmjere štete koju je pričinila tzv. Islamska država na lokalitetima u okupiranom iračkom gradu Mosulu, kada je došla do neočekivanog otkrića


FOTO: Wikimedia Commons

Teroristička grupa je 2014. najavila uništavanje svetilišta Nebij Junus, za koje se vjerovalo da je grobnica poslanika Junusa i dio drevnog grada Ninive.

U februaru je iračka vojska protjerala ISIL iz Mosula i arheolozi su tek tad dobili priliku da saznaju da li su i koliko teroristi ostvarili svoja obećanja.

Na veliko iznenađenje, otkrili su da je dizanjem ostataka Nebij Junusa u zrak na sunce konačno izašla palata, starija i od grobnice poslanika Junusa, koju niko nije vidio hiljadama godina.

Arheolozi u početku nisu mogli biti sigurni kako je palata izgledala kada su je teroristi otkrili i koliko su je izmijenili prije dolaska naučnika.

Međutim, nova nada se rodila kada su Lejla Salih i ostali stručnjaci pronašli neke veoma vrijedne predmete, koje očigledno niko nije ni primijetio.

Recimo, pronađen je isklesan komad mermera sa tragovima klinastog pisma, a kasnije je utvrđeno da taj tekst opisuje kralja Esarhadona, koji je bio vladar Asirije 672. prije nove ere.

To znači da je novootkriveni dvorac onaj za koji su historičari znali, ali koji je smatran izgubljenim.

Njegovu izgradnju započeo je kralj Senašerib, a završio njegov sin Esarhadon. Palata je bila tako žestoko porušena tokom opsade Ninive da više nikad nije ponovo nastanjena. Njeni dijelovi iskorišteni su za izgradnju drugih građevina, poput Grobnice poslanika Junusa.

Međutim, priča se tu ne završava. Ona je poetski povezana i sa jednim od Sedam čuda starog svijeta, jedinim za koje su se historičari pitali da li uopće postoji. Riječ je o Semiramidinim visećim vrtovima.

Ipak, historičarka Stefani Dilej smatra da su Babilonski vrtovi zaista postojali, ali da ih nije izgradio Babilon, nego osvajač tog drevnog grada – kralj Senašerib, isti onaj koji je započeo izgradnju palate, otkrivene “zahvaljujući” ISIL-u.

Zasad su u Ninivi pronađeni vodovodi, kanali i brane, kojima je navodnjavan ovaj pustinjski grad. Ako su slavni Semiramidini vrtovi sve vrijeme bili u Ninivi, umjesto u Babilonu, onda nikad i nisu bili izgubljeni, jer se njihovi tragovi vide i danas.


(TBT, Salon.com)