OVOG PUTA NIJE RUSIJA: Američki desničari se sve više miješaju u izbore u Holandiji

15.03.2017. u 03:06

ANALITIKA

Nekoliko veoma bogatih Amerikanaca doniralo je novac za kampanju Geerta Wildersa, anti-EU i anti-imigrantskog desničarskog kandidata na holandskim parlamentarnim izborima


FOTO: Wilders (Reuters)

Rusko miješanje u američke izbore bilo je jedno od ključnih problema tokom prethodne godine, ako pitate Sjedinjene Državem Francusku ili Njemačku. Međutim ovog puta, izbori se udržavaju u Holandiji, a miješa se neko drugi, a to su SAD.

Nekoliko veoma bogatih Amerikanaca doniralo je novac za kampanju Gerta Vildersa, anti-EU i anti-imigrantskog desničarskog kandidata na holandskim predsjedničkim izborima.

Američki desničarski aktivista Dejvid Horovic priložio je 150.000 dolara Vildersovoj Partiji za slobodu (PVV) između 2015. i 2017. godine. Iako je ta suma za američke standarde "kap u moru", za partiju iz zemlje sa malobrojnom populacijom, a koja se finansira uglavnom iz javnih donacija, ta suma predstavlja pravo bogatstvo, naročito ako se ima u vidu da je to bila najviša individualna donacija u zemlji te godine.

"Dobijanje tako velike sume od individualnog donatora je veoma neuobičajeno za naš politički pejzaž", smatra Sižbren de Jong, analitičar haškog Centra za strateške studije.

Poslanik Socijalističke partije smatra da su donacije bogatih pojedinaca iz SAD "strano miješanje u holandsku demokratiju".

"Nismo mislili da su ljudi iz inostranih zemalja zainteresovani za našu politiku. Izgleda da smo se potcijenili", rekao je.

Vilders, koji je zbog svoje bombastične retorike, upotrebe društvenih mreža i anti-imigrantskih stavova nadaleko poznat kao "holandski Donald Tramp", optužen je prošle godine za govor mržnje, pošto je svoju političku agendu bazirao prevashodno na anti-islamskim idejama. Uprkos tome, pred parlamentarne izbore 15. marta ove godine, PVV je rame uz rame sa vladajućom Liberalnom partijom.

Ipak, malo je vjerovatno pošto su se tradicionalne partije i sa lijeve i sa desne zarekla da neć ulaziti u koaliciju sa PVV.


(TBT, Foreign Policy, Newsweek.rs)