JELAH INŠALAH: SDA otpisala Selimoviće; primat za proizvodnju hrane preuzimaju Hrvići iz Tešnja

15.03.2017. u 03:06

BUSINESS

Kako saznaje The Bosnia Times, AS GROUP namjerava kupiti tuzlansku solanu „SODA SO“, te Agrokomerc. Tako će Hrvići iz Jelaha kod Tešnja, nakon što su osvojili Sarajevo i preuzeli primat familiji Selimović, osvojiti i Tuzlu i Bihać


FOTO: Hrvić (Facebook)

AS GROUP slovi kao jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom. Posjeduje i razvija se u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.

Sve je počelo 1988. godine kada je Sulejman Hrvić, vlasnik AS GROUP, u svojoj kući otvorio prvu prodavnicu (granap). Po završetku rata, otvorili su još jednu trgovinu i proširili djelatnost na veleprodaju sa tri zaposlena; amidža Suljo, njegova supruga Azra i  Rusmir Hrvić, današnji direktor bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo.

Radili su tako do 2003. godine kada su od jednog prijatelja iz Tešnja otkupili mali pogon u kojem su pakovani šećer, riža i kafa. Povećali su za kratko vrijeme obim proizvodnje i stvorili uvjete da samo tri godine kasnije hrabro uđu u novi poduhvat – proizvodnju keksa.  Izgradili su objekat, instalirali novu italijansku opremu i otvorili nova radna mjesta. Zato su kupili tursku kompaniju Kent u Visokom, a potom ulagali u dionice Vispaka iz Visokog kada su decembra 2010. preuzeli većinsko vlasništvo nad ovom kompanijom.

Samo godinu kasnije, ušli su u najveću investiciju – akviziciju Klasa. Klas se u to vrijeme nalazio na koljenima, i bilo je pitanje trenutka kada će zatvoriti pogone. Bila su upitna radna mjesta ne samo radnika Klasa nego i povezanih društava Sprind i MIP Ljubače.

Samo u prehrambenoj diviziji u AS GROUP se proizvodi oko 1200 različitih proizvoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh. brendova. AS GROUP sačinjavaju prehrambeno - trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

Kako saznaje The Bosnia Times, AS GROUP namjerava kupiti tuzlansku solanu „SODA SO“, te Agrokomerc. Tako će Hrvići iz Jelaha kod Tešnja, nakon što su osvojili Sarajevo i preuzeli primat familiji Selimović, osvojiti i Tuzlu i Bihać.

Nema sumnje da će u tome i uspjeti jer imaju apsolutnu podršku cijele strukture SDA, od premijera Fadila Novalića, do bankara Salke Selamana, direktora Razvojne banke, kao i Amera Bukvića, direktora BBI banke.


(TBT)