ISLAMSKA CIVILIZACIJA U RUINAMA: Gorak okus oslobođenja muzeja u Mosulu (FOTO)

15.03.2017. u 03:06

CIVILIZACIJA

Muzej u Mosulu nekada je bio dom brojnih vrijednih umjetnina, a sada leži u ruševina koje je iza sebe ostavila teroristička organizacija ISIL


FOTO: (Reuters)

Nekadašnji dom arheološkog blaga, Mosulski muzej ne može otvoriti svoja vrata posjetiocima - tih vrata više nema. Sada se u ovaj irački muzej ulazi kroz rupe u podrumu i zidovima, a sam pogled na unutrašnjost tjera suze na oči.

U tami se nalazi gomila krša - ono što je ostalo od dvije drevne asirske statue krilatog bika koje je grupa džihadista Islamske države pretvorila u prah. Iračke snage preuzele su zgradu od terorista prilikom velike ofanzive protjerivanja iz sjevernog u zapadni Mosul. Nažalost, oslobađanje muzeja predstavlja samo simboličku pobjedu.

Džihadisti su u februaru 2015. godine objavili ozloglašeni snimak u kom maljevima i pneumatskim bušilicama uništavaju muzejska blaga. Rezultat toga su ove ruševine. Sve u svemu, ništa u muzeju nije ostalo netaknuto.

U mračnom holu, hrpa kamenja stoji na mjestu gdje su se nekada turisti divili dvjema asirskim statuama Lamasua - krilatog bika sa ljudskim licem. Arheološkinja Lejla Salih kaže da su ovi spomenici bili visoki dva metra i teški više od četiri tone. Sada se u kršu mogu vidjeti samo ostaci izvajanih nogu i krila. Na drugim ostacima polomljenog kamena naziru se natpisi klinastog pisma. Iz zidina podruma štrče savijene gvozdene šipke temelja.

Ponegdje su i dijelovi zidova zgrade oker boje - porušeni raketiranjem iračkih snaga prilikom napada na ekstremiste.

Asirija, čiji je glavni grad Niniva bio na području današnjeg Mosula, bila je kraljevstvo u sjevernoj Mesopotamiji, jedno od najmoćnijih na drevnom Bliskom istoku. Asirska umjetnost poznata je po svojim bareljefnim skulpturama sa ratnim motivima. Od sto izloženih objekta, samo šest nije bilo originalno. I sve je na mjestu uništeno.


FOTO: (Reuters)

"Pored dvije statue Lamasua u muzeju se nalazio i krilati lav sličnih proporcija i te tri skulpture bile su najvrijedniji eksponati", kaže Salih i dodaje da zbog svoje težine džihadisti nisu mogli da ih ukradu pa su ih na licu mjesta uništili.

Ovaj irački muzej sadržavao je i eksponate iz drevne Grčke, kao i iz perioda Aleksandra Velikog. Međutim, gvozdene i drvene vitrine u kojima su ove umjetnine bile smještene sada su ili prazne ili pune polomljenog stakla.

Oznake na podu ispisane na engleskom i arapskom dokaz su velike štete i neprocjenjivog gubitka. Tako se sa poda može pročitati da su tu nekad bili smješteni srebrni pehari iz 2600. godine pre Hrista, ili razni predmeti iz nimrudskih palata iz devetog vijeka prije nove ere. Na ostalima se spominju i vaze, biserne i gipsane ploče, kao i bakarni svijećnjak sa cvijetnim motivima iz doba Mameluka.

Teroristi su zauzeli niz drevnih lokacija u svom pohodu na Irak i Siriju 2014. godine. Kada su u ljeto te godine proglasili takozvani "novi kalifat", opustošili su i uništili neke od njih. Ono što nisu sravnili sa zemljom, prodali su na crnom tržištu.

Na snimku koji su objavili, buldožerima, sjekirama i eksplozivima demolirali su Nimrud, antički asirski grad osnovan u 13. vijeku prije nove ere.

U Mosulskom muzeju ostala su čitava samo dva crna kovčega sa gravurama citata iz Kur'ana koji su pripadali šiitskim imamima iz 13. vijeka. Lejla Salih kaže da je restauracija moguća, ali se ne može pouzdano znati koji dijelovi fale.


(TBT, Al Araby, Newsweek.rs)