BALKANSKA BARUTHANA Bulajić: Na kraju se pokaže da ništa nije imalo smisla osim ljubavi i dobrote

15.03.2017. u 03:06

KULTURA

"Vjerujem u mlade generacije koje će reći da je dosta kopanja po onome što nas sve razdvaja. Čovječnost i ljubav moraju biti  ispred mržnje i sukoba", rekao je režiser


FOTO: Bulajić (Screenshot)

"Ratovi prolaze, razaraju ljude i društva, prije svega malog čovjeka, a na kraju se pokaže da ništa nije imalo smisla osim ljubavi i dobrote", kaže proslavljeni filmski režiser Veljko Bulajić, autor kultnih ostvarenja koji je ovih dana u Istri počeo da snima svoj novi film"Bijeg do mora".

"Vjerujem u mlade generacije koje će reći da je dosta kopanja po onome što nas sve razdvaja. Čovječnost i ljubav moraju da budu ispred mržnje i sukoba. Mislim da će baš mladi ljudi koji dolaze rastjerati sve ono krajnje desno i da neće da tolerišu pritiske", istakao je Bulajić u razgovoru za Novosti.

Na pitanje da li bujanje fašizma u Evropi prijeti da uruši sve ono što je izgrađeno, on kaže da je optimističan da će novo vrijeme ipak biti bolje, "bez obzira na to što mnogi žele da profitiraju guranjem ekstremizma".

Drago mu je, kaže, da za novi film vlada interesovanje, jer njime ostvaruje svoj dugogodišnji san da radi na filmu kojem je poruka da ljubav treba da pobijedi besmislenost i užas ratova i sukoba.

U pogonu je, dodaje, po cijeli dan, a osamdeset i devet godina života nisu mu prepreka, iako su došla vremena koja nisu baš najnaklonjenija kulturi i umjetnosti.

"Guram kada sam već krenuo u ovu priču, a tempo je zaista veliki", objašnjava i dodaje da se nada da će gledaoci dobro da prihvate novi film koji govori o sudbini njemačkog vojnika koji nije želio da ide u rat i u bjekstvu od partizana se zaljubio u djevojku za koju je ljubav bila ispred rata.


(TBT)