NOVA KRV ZA FATAH I HAMAS: Godinama je Hamas podijeljen na više centara moći

12.03.2017. u 03:29

ANALITIKA

Bez diplomatskog konteksta na Zapadnoj obali ili napretka u humanitarnoj sferi u Gazi, Fatah i Hamas nemaju ništa mnogo ponuditi svom narodu.

 

FOTO: Reuters

Palestinski političari imaju običaj kraj mandata gledati kao nasumična predlaganja. Ovo je naročito tačno u slučaju dviju najvećih palestinskih stranaka: nominalno sekularnog Fataha, koji upravlja područjima Zapadne obale pod kontrolom Palestine, i islamističke terorističke grupe Hamasa, koja kontrolira pojas Gaze. Ipak, u februaru je izgledalo da se prijezir prema laganoj političkoj tranziciji ovih dviju frakcija smanjio, i to kada je Hamas izabrao vojnog zapovjednika, Yahyu Sinwara na mjesto narednog lidera u Gazi, a dugogodišnji aparatčik Mahmoud al-Aloul postao je prvi potpredsjednik Fataha. Imenovanje ova dva čovjeka može biti znak za tvrdolinijašku promjenu u palestinskoj politici.

Za Mahmouda Abbasa, predsjednika Palestinske samouprave (PA) i vođe Fataha, imenovanje Aloula na mjesto potpredsjednika bio je potez taktičke umješnosti. Abbasovi saveznici i suparnici godinama ga upozoravaju na potrebu imenovanja zamjenika i početak planiranja stabilne tranzicije, ali Abbas, koji ima 81 godinu i plaši se da ne ojača svoje protivnike, dugo je odbijao to učiniti. Umjesto toga, predsjednik je većinu svog vremena proveo u uredu konsolidirajući svoju vlast i sklanjajući u stranu svoje rivale, čineći sve da ostanu nedovoljno jaki ili popularni da bi ga mogli ugrozriti. Kada su se pojavile glasine da se Fatah razdvaja prije stranačke konferencije u novembru, Abbas je zabranio neristomišljenicima da prisustvuju sastanku i iskoristio interne izbore u grupi da eliminira protivnike.

Imenujući 66-godišnjeg Aloula na mjesto potpredsjednika Fataha, Abbas je unaprijedio čovjeka koji može predvoditi stranku, ali mu još uvijek nedostaje utjecaja da direktno izazove njegovo vodstvo. Dugogodišnji član Fataha i veteran vojnog krila stranke, Aloul je odgovoran za otmicu i otkupninu šest izraleskih vojnika u Libanu 1983.; u 1990-im je bio na mjestu guvernera na Zapadnoj obali. Aloul je sada Fatahov predvodnik mobilizacije – uloga u kojoj on upravlja osnovnim stranačkim aktivnostima – i često organizira proteste protiv Izraela. Navodno je blizak sa Abbasom, ali za razliku od predsjednika, znao je veličati naoružani „otpor“ – eufemizam za terorističke napade.

Aloulovo imenovanje ne znači da se on ne može utkrivati za mjesto Abbasovog nasljednika. To je udaljilo dvojicu drugih vodećih kandidata za mjesto na vrhu, Marwana Barghoutija i Jibrila Rajouba. Barghouti je u izraelskom zatvoru gdje služi nekoliko doživotnih kazni zbog vođenja terorističkih napada tokom druge intifade (ostao je politički aktivan u zatvoru), a Rajoub je veteran sigurnosnih službi PA na Zapadnoj obali. Obojica su članovi Centralnog komiteta, najvišeg tijela Fataha koje donosi odluke. Nakon Aloulovog imenovanja, Barghoutijeva supruga je javno napala vođe Fataha što njenog supruga nisu imenovali na mjesto Abbasovog zamjenika. Rajoub je bio smireniji, te je ubrzo iskoristio čudnu priliku za fotografiranje s Alouolom kako bi iskazao svoj pristanak. Ali, kada Abbas ode sa dužnosti, konkurencija među trojicom muškaraca – i drugih pretendenata – mogla bi postati nasilna.

NEISTRAŽENA TERITORIJA

Nedavnu intrigu unutar Fataha pratili su i tajni interni izbori njihovih suparnika u Gazi, čiji su djelimični rezultati objavljeni polovinom feburara. Ako postoji lider koji može odvesti Hamas na još radikalniju poziciju, to je Sinwar. 55-godišnjak je veteran Hamasovog vojnog krila, brigada Qassam, i proveo je preko 20 godina u zatvoru zbog koordiniranja terorističkih aktivnosti. Pušten je 2011. kao jedan među više od 1000 palestinskih zatvorenika koje je Izrael razmijenio za Gilada Shalita, vojnika IOS-a  kojeg je držao Hamas. Nekoliko mjeseci nakon puštanja, Sinwar je napredovao u Hamasu i 2012. obezbijedio sebi mjesto predstavnika vojnog krila grupe u politbirou. Tvrdolinijaš, protestirao je protiv uvjeta razmjene zatvorenika koja je dovela do njegovog oslobađanja označivši ih suviše pomirljivim i navodno je ubio više od 12 Hamasovih militanata jer su surađivali s Izraelom. Zamijenit će Ismaila Haniyeha kao vođa Hamasa u Gazi; Haniyeh će vjerovatno zamijeniti Khaleda Meshaala kao šef grupe.

Godinama je Hamas podijeljen na više centara moći. Razdvajanje političkog i vojnog krila grupe je pogoršano razdorima među njegovim vođama u Gazi i onih u egzilu. Hamasovo političko krilo tipično uživa dominaciju, ali zadnjih godina, brigade Qassam sve više operiraju bez pristanka političkog krila. Kada su članovi vojnog krila na Zapadnoj obali oteli tri izraelska tinejdžera 2014., Meshaal je isprva poricao Hamasovu umiješanost prije nego što je priznao da mu jednostavno unaprijed nije rečeno za otmice. Sinwarov uspon može značiti da je u toku puna premoć vojnog krila nad političkim.

Izbor Sinwara će vjerovatno povećati mogućnost za novi sukob između Hamasa i Izraela. Izraelski vojni zvaničnici procjenjuju da Gazani nemaju želje za novom rundom nasilja, ali to ne znači da Hamas ne razmišlja o novom konfliktu. Grupa je obnovila svoj arsenal i sad je u stanju kakvo je bilo prije rata s Izraelom 2014. te kontrolira najmanje 15 tunela u Izrael. Kao bivši predstavnik vojnog krila politbiroa – ekvivalent sekretaru odbrane – Sinwar je odgovoran za ovo stanje.

Izbor Aloula i Sinwara dolazi u potencijalno zapaljivom trenutku. I Fatah i Hamas su neistražena teritorija zahvaljujući novoj administraciji u SAD-u i nejasnoj budućnosti za produktivne mirovne pregovore. Abbas je u naročito teškoj situaciji. Njegova prodiplomtaska vlada postala je još podložnija kritikama mirovnih procesa od ogorčenih članova Fataha i zvaničnika Hamasa poput Mahmouda al-Zahara koji je nedavno Abbasa nazvao „izdajnikom“ i optužio ga za „traćenje našeg vremena i pomaganje Izraelcima da šire svoja naselja“. Bez diplomatskog konteksta na Zapadnoj obali ili napretka u humanitarnoj sferi u Gazi, Fatah i Hamas nemaju ništa mnogo ponuditi svom narodu. Njihovi agresivniji članovi možda će početi nuditi vlastite alternative.

(TBT, Foreign Affairs, Prevela Jasmina Drljević)