ISTRAŽIVANJE CNN-A: Melanija Tramp popularnija od Donalda

10.03.2017. u 03:32

LIFESTYLE

U februaru 2016. pozitivno mišljenje o bivšoj manekenki imalo je 24 odsto Amerikanaca, a sada je podržava 52 odsto


FOTO: Melania Trump (Tanjug-AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Melaniji Trump popularnost je narasla za čak 36 odsto od trenutka kada je Donald Trump postao predsjednik SAD, piše CNN.

Naime, njihovo istraživanje otkrilo je da oko 52 odsto Amerikanaca ima dobro mišljenje o Melaniji, što je nevjerovatan porast od 36 odsto od vremena prije inauguracije. U februaru 2016. pozitivno mišljenje o bivšoj manekenki imalo je 24 odsto Amerikanaca, negativno mišljenje imalo je 31 odsto dok 23 odsto njih uopšte nije znalo ko je ona.

Međutim, sve se promijenilo u vrlo kratkom roku. Danas svega 3 odsto Amerikanaca ne zna ko je prva dama, negativno mišljenje o njoj ima i dalje 32 odsto Amerikanaca, ali zato je strahovito porastao procenat onih koji su promijenili mišljenje o njoj i sada je podržava već spomenutih 52 odsto Amerikanaca.

CNN je napravio i istraživanje po strankama. Očekivano, 86 odsto republikanaca ima pozitivno mišljenje o prvoj dami, dok je podržava svega 22 odsto demokrata. Iako joj je popularnost narasla, Melania se i dalje ne može mjeriti s obožavanom Michelle Obama koja je u aprilu 2009. uživala naklonost 93 odsto demokrata i čak 50 odsto među republikancima.

Poređenja radi, kada je Hillary Clinton bila prva dama 1994. njena popularnost među republikancima iznosila je oko 34 odsto, dok je 85 odsto demokrata imalo pozitivno mišljenje o njoj.

Nije nikakvo čudo i da atraktivna supruga Donalda Trumpa uživa veću popularnost među muškom populacijom, pa je tako podržava oko 58 odsto muškaraca u odnosu na 46 odsto žena. Michelle Obama uživala je podršku čak 78 odsto muškaraca, te 68 odsto žena. Laura Bush je, na primjer, imala podjednaku podršku (56 odsto žene, 55 odsto muškarci).

I za kraj, statistikom opsjednuti Amerikanci, piše Jutarnji list, izračunali su podršku prvoj dami i po stručnoj spremi. Visoko obrazovane žene baš i nisu Melanijini fanovi, pa je podržava oko 46 odsto njih, dok 34 odsto nema dobro mišljenje o njoj. S druge strane, 55 odsto žena bez diplome je podržava, dok 28 odsto njih ne misli dobro o Melaniji.

Očekivano, potpuno je drukčija slika s muškarcima. Popularnost među slabije obrazovanim Amerikancima skočila joj je na čak 72 odsto, dok kod onih s diplomom popularnost joj je na stabilnih 62 posto.


(TBT, newsweek.rs)