KONAČNO ĆE SE TAKMIČITI BEZ SMETNJI: Najveća svjetska kompanija sportske odjeće predstavila "Pro Hijab" kolekciju za muslimanke

10.03.2017. u 04:44

LIFESTYLE

Inspiracija su im bile Sara Atar koja je 2012. godine predstavljala Saudijsku Arabiju na Olimpijskim igrama i Amna Al Hadad koja je predstavljala Ujedinjene Arapske Emirate na Olimpijskim igrama 2016. godine


FOTO: Ilustracija (AP)

Muslimanke koje nose hidžab nailaze na brojne prepreke u profesionalnom sportu. Na svu sreću, najveća svjetska kompanija sportske odjeće "Nike" objavila je da će se uskoro u prodaji naći "Nike Pro Hijab" kolekcija, namijenjena muslimankama atletičarkama.

"Na izradi 'Nike Pro Hijaba' radimo duže od godinu dana, a sama ideja postoji mnogo duže. Nadamo se da će naš proizvod pomoći atletičarkama muslimankama širom svijeta", navodi se u saopštenju.

Inspiracija su im bile Sara Atar koja je 2012. godine predstavljala Saudijsku Arabiju na Olimpijskim igrama i Amna Al Hadad koja je predstavljala Ujedinjene Arapske Emirate na Olimpijskim igrama 2016. godine.

Pro Hidžab je napravljen u saradnji sa nekoliko muslimanskih sportistkinja, od kojih su saznali da je potrebno da hidžab bude od laganog prozračnog materijala koji se neće pomjerati.

Testirale su ga i Manal Rostom, trenerka trčanja iz Egipta, kao i Zahra Lari, prva djevojka s hidžabom koja se pojavila na jednom takmičenju u umjetničkom klizanju.

Napravljen je u tamnim, neutralnim bojama od laganog poliestera sa rupicama koje omogućavaju optimalnu prozračnost hidžaba, a biće dostupan na proljeće naredne godine.

Ovaj potez dolazi nekoliko sedmica nakon Nike reklame o sportistkinjama iz arapskog svijeta: "Šta će reći o tebi?" koja ima za cilj da razbije predrasude o tome kako žene treba da se brinu samo o domaćinstvu.

U Nikeu vjeruju da će ova sportska linija za atletičarke sa hidžabom ohrabriti na stotine hiljada drugih djevojaka i djevojčica da se bave sportom.


(TBT, newsweek.rs)