POHOD NA ISLAM I KINU: Da li Steve Bannon sprema Trumpa za "sveti rat"

06.03.2017. u 16:18

ANALITIKA

Da je Steve Bannon kojim slučajem musliman, ne bi ga pustili ni blizu Bijele kuće, a kamoli mu povjerili na čuvanje njene ključeve


FOTO: Bannon (Reuters)

Nekada se dogodi da naizgled bezazlen govor ucrta put kojim će ići budući američki predsjednik nekoliko mjeseci prije nego što uopšte objavi svoju kandidaturu. Tako se i desilo, u slučaju predsjednika Donalda Trumpa i njegovog glavnog savjetnika, Steve Bannona.

Jula 2014. godine, Bannon je održao govor na temu uspona vjerski određene desnice u Evropi.

Bannon je tokom govora koji je preko Skipea emitovan u Vatikanu, izjavio da je „Judeo-hrišćanska civilizacija u krizi i da je čeka period brutalnih sukoba“.

Bannon je zastupnik „prosvećenog kapitalizma judeo-hrišćanskog zapada“, zasnovanog na „duhovnim i moralnim temeljima hrišćanstva“.

Takav društveni poredak, prema njegovim riječima, pod napadom je kronističkog kapitalizma, onoga što naziva „državnim kapitalizmom“ s jedne strane, odnosno „libertarijanskog kapitalizma s druge strane“. Oba navedena sistema, tvrdi, imaju problem s raspodjelom stečenog bogatstva.

Kao krivca za izbijanje krize, Bannon navodi trend sekularizacije Zapada.

Pored nevedenih unutrašnjih problema, on izdvaja i dva spoljna činioca koja predstavljaju prijetnju za judeo-hrišćanski svijet. Oba problema, kao i njihova moguća rješenja, navodno leže u religiji.

Bannon protiv islama

Prvi problem leži u islamu. Bannon vjeruje da se Zapad nalazi u prvoj fazi globalnog rata s „islamskim fašizmom“, a kao odgovor predlaže uzimanje „veoma, veoma, veoma agresivnog stava“.

Treba napomenuti da je Trumpov savjetnik autor scenarija za dokumentarni film pod nazivom „Islamska država Amerike“, u kome se navodi da islamizam polako osvaja sjedinjene države uz pomoć mainstream medija, američkih Jevreja, i državne administracije.

Bannon vjeruje da je islam religija koja mora biti potisnuta. U pomenutom govoru koji je emitovan u Vatikanu, Bannon je podsjetio na historijski sukob Zapada i islama i istakao da su preci današnjih zapadnjaka zasluži za suzbijanje islama na svjetskom nivou.

Njegove riječi se na djelu vide u nedavnom izvršnom aktu koji je potpisao Donald Trump. Riječ je o zabrani ulaska na teritoriju SAD koja pogađa građane većeg broja muslimanskih zemalja.


FOTO: (Reuters)

Protivnici

Bannon se nije zadovoljio sukobom s islamskim svijetom, već je oko bacio i na Kinu. U jednom intervjuu koji je dao prošle godine, rekao je da su „i islam i Kina trenutno u ekspanziji, jednako motivisani, jednako arogantni. Oni su u pokretu, a judeo-hrišćanski Zapad se povlači“.

Jedina stvar koje se Kinezi plaše više od Amerike i kapitalizma, prema njegovim riječima, jeste hrišćanstvo.

Kina je, tvrdi Bannon, jedno od poprišta najbržeg širenja hrišćanske vjere, bilo da se radi o evangelistima, običnim protestantima, katolicima, ili pravoslavcima. To će se, kaže, odraziti i na geopolitičku ulogu najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Na kraju, Bannon predviđa da će SAD u narednih 5 do 10 godina morati da uđu u rat u oblasti Južnog kineskog mora.

Bannon vjeruje da je sukob započeo 2008.

Bannon je, prema navodima mainstream medija, poklonik učenja iznijetog u knjizi dvojice sociologa, Williama Straussa i Neila Howea, u kojoj se navodi da do „resetovanja“, odnosno potpune reforme američkih institucija dolazi na otprilike svakih 80 godina. Kroz historiju se to desilo u periodu od Američke revolucije, preko Građanskog rata, do Drugog svjetskog rata.

Četvorodelni ciklus promjena se sastoji iz zapadanja u krizu, okretanja institucijama, pobune protiv institucija, i zaboravljanja lekcija koje su pri svemu tome naučene, čime se otvaraju vrata novog zapadanja u krizu, razaranja i ponovne izgradnje sistema.

Godine 2010. Bannon je producirao dokumentarni film pod nazivom „Generacija nula“ u kome se svjetska ekonomska kriza iz 2008. predstavlja kao okidač narednog velikog historijskog preokreta. 

Da je Steve Bannon kojim slučajem musliman, ne bi ga pustili ni blizu Bijele kuće, a kamoli mu povjerili na čuvanje njene ključeve. Svijet bi se ujedinio u pokličima koji bi ga nazivali ekstremistom. Došlo bi do globalnog napora da se spriječi širenje njegovog učenja i dalja radikalizacija onih koji su ga prihvatili.

Umjesto toga, fokus javnosti je na Trumpu, dok se mračna zbivanja u pozadini njegovog boravka u Bijeloj kući prepuštaju zaboravu.

Legendarni filmski negativac Keyser Söze, kojeg je u filmu „Dežurni krivci“ maestralno odigrao Kevin Spacey, kaže da je najveći trik koji je đavo uspio da izvede to što je ubijedio ljude u svoje nepostojanje.

Narednih mjeseci, politički sistem kontrola i kočnica američke demokratije proći će jedan od ozbiljnijih testova u svojoj historiji.

Kao što je Bannon u intervjuu za New York Times rekao „krećemo se brzo i radimo velike stvari, nismo došli ovdje da bismo se bavili sitnicama“.

Tako se Amerika, ali i ostatak svijeta, mogu se naći na ivici propasti.


(TBT, Middle East Eye, Newsweek.rs)