ISLAMOFOBIČNI SVETI GRAL TRUMPOVE ADMINISTRACIJE: Bannon nije jedini koji teroriste vidi pod krevetom

03.03.2017. u 06:29

ANALITIKA

Sveti gral antiislamskog lobija: proglašavanje Muslimanskog bratstva „stranom terorističkom organizacijom“ (FTO) u režiji američke vlade.


FOTO: Getty Images

Potez bi mogao značiti otvaranje sezone lova na američke muslimane, osakatiti američku politiku u muslimanskom svijetu i imati odjeka na američku domaću politiku. Članovi administracije predsjednika Donalda Trumpa sada pregovaraju o izdavanju izvršne naredbe o pšroglašavanju, a entuzijasti na Capitol Hillu podržavaju zakon s istim ciljem.

„To će Bliskom istoku apsolutno i bez sumnje značiti da smo mi suštinski protiv muslimana,“ tvrdi Ryan Crocker, koji je bio na funkciji američkog ambasadora u četiri arapske zemlje, te Pakistanu i Afganistanu. „Jer dok Trump i njegovi najbliži i najdraži nemaju pojma o tome kako je Bratstvo organizirano i koliko autonomije ima organizacija u svakoj zemlji, ovo će samo poslati generalnu poruku: da se nađete na crnoj listi, trebate samo biti musliman.“

Kod kuće su prijedlog da se Muslimansko bratstvo označi kao teroristička grupa „neki vidjeli kao brzo rješenje, a u biti se radi o razarajućoj bombi koja će svugdje nanijeti štetu,“ kaže James Zigby, predsjednik Arapsko-američkog instituta.  

Potez također prijeti uvođenju islamofobne salonske igre u američku kulturu, te dodatno spekuliranje o stepenu separacije između bilo kojeg muslimana i zagovarača džihada. Razlog je što je Muslimansko bratstvo praotac većine islamističkih političkih pokreta širom svijeta – kako miroljubivih tako i nasilnih. Mnogi politički aktivni muslimani koji su imigrirali u SAD i pomogli osnivanju muslimanskih građanskih asocijacija bili su ili članovi Bratstva ili su imali prijatelje među njima. Što se tiče salonske igre Kevina Bacona, promotrite detaljno bilo koju muslimansku organizaciju u SAD-u i vjerovatno ćete uočiti barem nekakvu vezu sa Bratstvom.

Član Predstavničkog doma Kongresa Keith Ellison, jedan od dvojice muslimana u Kongresu i kandidat za predsjednika Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC), odlično zna kako je biti osumnjičen za nešto samo zato jer si musliman. Mreža antimuslimanskih web stranica bez ikakvih dokaza redovno optužuje Ellisona da je operativac Muslimanskog bratstva – ova kampanja je oživjela nakon što je objavio svoju kandidaturu za predsjednika DNC-a, uz optužbu da je „pomagač Muslimanskog bratstva“.

„Zvučite paranoično kada kažete da postoji organiziran, finansiran pokret za promociju mržnje protiv muslimana,“ Ellison mi je kazao u intervjuu prošle godine. „Ali činjenica je da postoje i pokret i dokazi.“

Ukoliko se provede odluka o označavanju Bratstva kao teroristiške organizacije i Ellison pobijedi u utrci za predsjednika DNC-a, to će vjerovatno nekim republikancima dati još jedan izgovor da napadnu i njega i Demokratsku stranku. Američki statovi prema muslimanima dramatično su se poboljšali tokom predsjedničke kampanje – većinom je riječ o demokratima od koji 81% sada imaju pozitivan stav prema muslimanima, prema nedavnoj anketi Brookings instituta.  

„Kod republikanaca dobijate bodove ako napadate muslimane. Te bodove kod demkrata nećete dobiti,“ kaže Zogby.

Trumpova administracija ima moć da unilateralno označi Muslimansko bratstvo kao stranu terorističku organizaciju. U sklopu postojećeg zakona, Ured za borbu protiv terorizma pri State Departmentu dao je preporuku: ako državni sekretar, nakon savjetovanja sa pravobranilaštvom i sekretarom finansija SAD-a, pristane proglasiti grupu terorističkom, Kongres će imati sedam dana za žalbu. Ukoliko se ne bude žalio, grupa se priključuje 61 organizaciji koje su trenutno na listi, od IS-a do al Qaede i japanske Aum Shinirikyo.

Izvor iz State Departmenta kazao mi je da su njihovi stručnjaci za Bliski istok protiv proglašavanja Bratstva stranom terorističkom organizacijom. Ono bi imalo utjecaj na vanjsku politiku, a postoji i nedostatak dokaza potrebnih da bi se grupa mogla prozvati terorističkom organizacijom – misli se na uključenost u terorističke aktivnosti koje prijete sigurnosti američkog naroda. Ali njihov novi šef, državni sekretar Rex Tillerson, već je gurnuo Muslimansko bratstvo među grupe koje su izvodile direktne napade na američke interese.

„Propadanje ISIS-a također će nam omogućiti da našu pažnju posvetimo drugim agentima radikalnog islama poput al-Qaede, Muslimanskog bratstva i određenih elemenata u Iranu,“ kazao je prošli mjesec.

Zakoni koje su u Kongres uveli senator Ted Cruz i predstavnik Mario Diaz-Balart drugi je put do istog završetka. Sekretaru države bi dali 60 dana da izvijesti Kongres o tome da li vjeruje da Muslimansko bratstvo ispunjava kriterije da se proglasi terorističkom grupom. Zakon bi administraciji dao političku zaštitu ukoliko Trump i njegovi savjetnici odluče da im treba nakon otpora zabrani ulaska imigrantima. Slični prijedlozi zakona su uvedeni tokom Obamine administracije, ali ne samo da je Bijela kuća odbila uvrstiti Muslimansko bratstvo na tu listu nego je i priznala njegovu vladu koja je pobijedila na prvim demokratskim izborima u Egiptu 2012.

„Ovaj bi zakon nametnuo velike sankcije ozloglašenoj grupi koja je širila nasilje i stvorila ekstremističke pokrete širom Bliskog istoka,“ kazao je Díaz-Balart tokom predstavljanja zakona. „Proglasiti Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom je važan korak u nanošenju poraza nasilnim ekstremistima.“

Većina stručnjaka za Muslimansko bratstvo kažu da se radi o izuzetno manjkavoj, prostoj procjeni. Osnovana u Egiptu 1928., grupa je prethodnika islamskih političkih pokreta širom svrijeta. Ali prikazivati je kao organizaciju sa centralističkim vodstvom i jednim jedinim ciljem je jednostavno pogrešno.

„Postoji zajednički DNK, tu je zajednička srž ideja i uvjerenja,“ kaže Lorenzo Vidino, direktor programa o ekstremizmu na univerzitetu George Wrashington. „Ali tu su tako različite grupe, tako različiti entiteti. Ako Bratstvo u Jemenu ima sadašnje veze sa terorizmom i ako je uključeno u nasilje, Bratstvo u Tunisu je sasvim drugačija zvijer koja se ponaša na sasvim drugačiji način.“

Ryan Crocker kaže da je, kada je on bio američki ambasador u Iraku, glavni saveznik Amerike među sunnitima u zemlji bilo Muslimansko bratstvo.

Stavi li se Bratstvo na listu terorističkih organizacija, obuhvativši tako sve grupe s čak daljim vezama, stvaranje takvih saveza neće biti opcija – nigdje.

U Siriji bi to ozbiljno omelo američku mogućnost suradnje s Assadovom opozicijom. Američke diplomate od Tunisa do Kuvajta ne bi više mogle pregovarati sa članovima parlamenta i ključnim političkim opozicijskim grupama.

Crocker predviđa da će to omesti američku diplomatiju i stvoriti još više ekstremizma. Brine se da bi to moglo oštetiti i američku spososbnost da radi sa sunnitskim muslimanskim grupama suprotstavljenim radikalnim ekstremistima poput Islamske države, budući da čak i umjereni vjerovatno imaju veze sa Bratstvom. To Washingtonu ne bi ostavilo alternativu u podršci autoritarnih režima kako bi se suočio sa teroristima. „Mislim da će postati jako loše, naročito na mjestima poput Jordana,“ kazao mi je. „Sigurno će pomoći nekim od mlađe Braće da opravdaju potez okretanja ka nasilju.“

UAE i nekoliko drugih zemalja Perzijskog zaljeva već su Muslimansko bratstvo proglasile terorističkom organizacijom, iako Saudijska Arabija navodno razmatra korake o uklanjanju grupe sa svoje liste terorista, što je podsjetnik da proglašavanje ima više veze sa regionalnom politikom – posebno, odnosima s režimom egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija usmjerenim protiv Bratstva – nego ikakvom uočljivom terorističkom prijetnjom.

Kod kuće, stavljanje Muslimanskog bratstva na listu riskira pojavu dramatičnih implikacija za građanske slobode američkih muslimana.

„Po teoriji zavjere, u suštini svaka muslimanska organizacija u SAD-u je samo paravan Muslimanskog bratstva i svi smo dio plana da se SAD iznutra potkopaju,“ kaže Corey Saylor iz Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), grupe koju je antimuslimanski lobi najčešće optuživao da je maska Bratstva – optužba koju žustro odbacuju.

„Crilj nije ugasiti Muslimansko bratstvo. Cilj je uključiti se u ovaj ideološki rat protiv muslimana i institucija s kojima su povezani,“ tvrdi Nathan Lean, autor knjige „Industrija islamofobrije“.

Bivši agent FBI-a Mrichael German kaže da iskustvo drugih grupa optuživanih za povezanost s terorizmom za vrijeme administracije Georgea W. Busha pokazuje da su se organizacije koje su dovođene u vezu sa Muslimanskim bratstvom mogle naći u kafkijanskoj noćnoj mori.

„Većina dokaza u administrativnim spisima korištena za opravdanje proglašavanja  [teroristričkih groupa] su tajni... Tako je entitet u poziciji da se pokušava odbraniti od činjenica s kojima uopće nisu upoznati i optužbama za koje nisu ni čuli,“ kaže German, suradnik Brennan centra za pravdu njujorškog univerziteta. Brojnim grupama optuženim za povezanost sa terorizmom oduzeta je imovina iako nikada nisu osuđeni za zločin.

Razlika između ranijih pokušaja uvrštavanja Bratstva na FTO listu i sadašnjeg je što su predlagači teorije zavjere Bratstva sada – ili su u slučaju savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, bili - na ključnim pozicijama u Bijeloj kući.

Osim Flynna, koji je islam nazvao „rakom“, tu je i Kellyanne Conway, koja je jednom provela navodnu anketu za anitmuslimanskog krstaša Franka Gaffneya koji je tvrdio da više od četvrtine američkih muslimana želi kazniti nevjernike. Savjetnik u Bijeloj kući Stephen Mriller, autor nedavne zabrane migrantima, dugogodišnji učenik Davida Horoowritza, koga je Južnjački pravni centar za siromašne nazvao „kumom modernog antrimuslimanskog pokreta“.  Pravobranilac Jeff Sessions je upozorio na opasnost radikalizacije među „djecom migranata rođenom u SAD-u.“

The Washington Post je naveo da je glavni strateg Stephen Bannon jednom isplnirao snimanje dokumentarca o bliskoj distopijskoj budućnosti u kojem je „peta kolona“ sačinjena od „grupa islamskog fronta“ pretvorila SAD u „Islamske američke države“.

Bannon nije jedini koji teroriste vidi pod krevetom – čak i u Lincolnovoj sobi. Organizatori antrimuslimanskrih kampanja godinama tvrde da su se operativci Muslimanskog bratstva infiltrirali u administraciju bivšeg predsjednika Baracka Obame. Optužba je redovno ponavljana na Breitbartu, Bannonovom naredbom, zatim na blogovrima krajnjih desničara poput Gaffneya te modernijih konzervativnih komentatora poput Jeffreya Lorda i domaćina talk showa Glenna Becka.

Među navodnim infiltratorima Muslimanskog bratstva je desna ruka Hillary Clinton Huma Abedin, kao i konzervativni aktivisti Grover Norquist i Suhail Khan. Bivši CEO Blackwatera Erik Prince je među onima koji tvrde isto. Trumpov savjetnik Roger Stone je čak optužio Khizra Khana, oca odlikovanog Zlatnom zvijezdom koji je uznemirio Trumpa svojim govorom na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, da je „agent Muslimanskog bratstva.“

Navod da su šest starijih članova osoblja Obamine administracije bili operatrivci Bratstva datira još od dijela dezinformacije objavljene u egipatskom časopisu, Rose al-Yusuf, sedam mjeseci prije prije vojnog puča koji je zbacio demokratski izabranu državnu vladu s Bratstvom na čelu. Priču su izgleda pustili neki od zvaničnika obavještajne službe i vojske koji su preživjeli Mubaraka i vjerovatno je osmišljena da osramoti Obaminu administraciju koju su protivdemokratske snage krivile za podršku izabranoj vladi Bratstva predvođenoj Mohamedom Morsijem.

„Da li ovih šest pojedinaca označavaju prekretnicu za Obaminu administraciju iz pozicije opozicije do islamskih organizacija i grupa te postanka najvećeg i najvažnijeg simpatizera Muslimanskog bratstva u svijetu?“ stajalo je u članku neimenovanog izvora, koji je postao dio šire kampanje protiv Obamine administracije nakon puča predvođenog gen. Abdel Fatahom al-Sisijem. Različiti pripadnici američkog anitmuslimanskog lobija povjerovali su u tvrdnju koja je objavljena bez ikakvih utemeljenih dokaza.

Prilikom izlaganja slučaja za proglašavanje Bratstva terorističkom grupom, prijedlog Cruz-Díaz-Balart opravdava uvrštavanje na listu činjenicom da su isto učinili Egipat, Rusija i Sirija, što je bizarno. U svakoj od ovih triju zemalja, proglašavanje Bratstva kao terorističke grupe doveo je do nasilja i, samim tim, terorizma. Kao što je Paul Pillar, bivši suradnik CIA-e za Bliki istok, naveo u svom članku o predloženoj američkoj zabrani Bratstva, „zatvaranje miroljubivih kanala za izražavanje političkog islama preusmjerava više ljudi u kanale nasilja.“

Neki eksperti upozoravaju da pojedini elementi Bratstva u inozemstvu izvode napade u ime džihada. Palestinska grupa Hamas, koja je već na listi terorista američke vlade, je ogranak egipatskog Muslimanskog bratstva. A pošto je egipatskim pučem svrgnuta vlada s Bratstvom na čelu, u toj zemlji je došlo do niza terorističkih činova, a za neke od njih su bez sumnje odgovorni članovi Muslimanskog bratstva koji su se okrenuli nasilju. Ipak, eksperti također kažu da bi bila greška Bratstvo posmatrati kao homogenu organizaciju koja prima naredbe od centraliziranog vodstva.

Britanska vlada je nakon istraživanja 2015. odlučila Bratstvo ne proglasiti terorističkom grupom – Britanski dom komuna je zaključio da, iako su neki dijelovi Bratstva djelovali u suprotnosti sa britanskim vrijednostima i nacionalnim interesom, „nije bilo indikacija“ da je grupa željela osnovati Islamsku državu u Britaniji „niti je bila povezana sa terorističkim aktivnostima u UK-u ili protiv njega.“

Radikalni džihadisti su ustvari Muslimansko bratstvo prepoznali više kao neprijatelja nego potencijalnog saveznika. Vođa al-Qaede Ayman al-Zawahiri, i sam nekadašnji član Bratstva, prošle godine je grupu nazvao „farmom peradi“ a njezine članove „kokoškama“. Na sličan način je komentirao i Abu Muhammad al-Jolani, vođa Jabhata al-Nusre, izjavivši za Al Jazeeru 2015. kako se nada da ćejednog dana „[sirijsko] Muslimansko bratstvo shvatiti da je njihov plan djelovanja pogrešan... Trebali bi uzeti svoje oružje i pokrenuti džihad u ime Allaha.“

Američke organizacije za ljudska prava i muslimanska zajednica plaše se da bi uvrštavanje Bratstva na FTO listu otvorilo vrata optužbama za okrivljavanje samo zato što su muslimani.

Među potencijalnim žrtvama je Muslimanska studenska asocijacija (MSA), koja ima svoje ogranke na kampusima širom SAD-a i sebe opisuje kao „neprofitnu organizaciju koja teži olakšanju umrežavanja, obrazovanja i osnaživanja današnjih studenata kako bi postali građani sutrašnjice.“

David Horowitz, učesnik antimuslimanske kampanje  kazao je kako su ogranci MSA na kampusima ustvari „oružje Muslimanskog bratstva koje je vrelo terorističkog džihada protiv Zapada.“

Druge američke muslimanske grupe mogle bi se naći pod sličnim optužbama kao i MSA. Nekoliko pojedinaca koji su bili članovi MSA tokom studiranja, osuđeni su zbog terorizma, optuživani za zločine vezane za terorizam ili su deportovani.

Ali veliki procenat – moguće i većina – muslimanskih studenata koji studiraju u SAD-u, uključe se i u MSA koji provodi društvene aktivnosti, sponzorira stipendije i organizira događaje za prikupljanje humanitarne pomoći. Jesu li svi oni krivi zato tšo su muslimani? Trebaju li svi policajci biti osumnjičeni zbog šačice onih loših koji se osude svake godine?

Amerika nema lakmus test za političke ideje još od McCarthyjeve hajke na ljevičare. Upravo ovo je zabrinulo mnoge zbog generaliziranog terorističkog etiketiranja svega u vezi sa Muslimanskim bratstvom – što se prikladno može nazvati „hajkom na zelene“, zbog boje koja se povezuje s islamom.

Čak bi oni koji proučavaju politički islam u inozemstvu i američkim muslimanskim organizacijama kod kuće, ili pišu o tome, mogli biti lahka meta. „Ne samo da ovo predstavlja rizik gonjenja svih tih nenasilnih udruženja nego i potencijalno svakog neovisnog naučnika ili novinara koji im pomaže u odbrani ili promociji njihovih stavova,“ upozorava profesor na Yaleu Andrew March.

Drugim riječima, mogli bi završiti optuženi za „neameričke aktivnosti,“ slično kao diplomate, akademici, novinari i holivduske ličnosti koje su bile na meti prrije 60 godina. Za to vrijeme, muslimani u SAD-u i širom svijeta dobit će još jedan razlog vjerovati da ih Amerika mrzi.

(TBT, FP, Prevela Jasmina Drljević)