KRAJINA BAKIRU IZA LEĐA, A TO IH VRIJEĐA… Niko ne želi graditi autoput do Bihaća, jer autoputom do Beograda im brže mogu stići tenkovi do Sarajeva!

24.02.2017. u 08:09

BUSINESS

Svuda se grade brze ceste i autoputevi osim po Bosanskoj krajini.  Da li to Bakir Izetbegović  zbog poraza SDA kažnjava Krajišnike da se još uvijek moraju voziti cestom koju im je gradio drug Tito?!


FOTO: Izetbegović (public)

Kako su izvjestili srbijanski mediji auto-put Beograd – Sarajevo će na srpskoj strani prolaziti pored Požege, odakle će do Beograda biti povezan Koridorom 11, a ići će do Višegrada u dužini od oko 100 kilometara.

“Zelena transferzala”

Prema riječima ministra transporta BiH Ismira Juska, BiH će u narednih tridesetak dana odlučiti odakle će put ići od Višegrada do Sarajeva. Mediji pod kontrolom režima Milorada Dodika već su ovaj autoput nazvali “Zelenom transferzalom”.

Dvije zemlje zainteresirane su i za obnovu željezničke linije između Sarajeva i Beograda. Ima najava da bi to moglo biti završeno za dvije godine.

A postoje velike šanse da Saudijska Arabija financira jedan zajednički infrastrukturni projekt Srbije i Bosne i Hercegovine – rekao je u Rijadu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Sa njim je na sastanku bio i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Italijani grade za Hrvate?!

Italijanski građevinski gigant iz Parme "Pizzarotti" izrazio je interesiranje i spreman je finansirati gradnju kompletnog Koridora 5C,  izvijestio je  "Dnevni avaz".

Predstavnici ove kompanije boravili su u posjeti Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, gdje su razgovarali s ministrom Ismirom Juskom te su ga upoznali s programom i ulaganjima u građevinsku infrastrukturu širom svijeta.

Kako "Avaz" saznaje Italijani su na sastanku izrazili punu spremnost da učestvuju u gradnji Koridora 5C na način ili da dobiju dozvolu za koncesiju ili da budu klasični izvođači radova uz cijelu domaću operativu i mašineriju.

Pokazali su interesiranje i da učestvuju u gradnji tunela „Prenj" ukupne dužine oko deset kilometara, jer posjeduju veliko iskustvo i svu tehničku opremu za izvođenje ove vrste građevinskih radova.

Nema dalje od Komara

Izgradnja brze ceste od Lašve do Travnika je ključni projekat za privredni razvoj Srednjobosanskog kantona (SBK). Taj zaključak je donesen tokom  sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa čelnim ljudima SBK i lokalnih općina, izvijestilo je proesdeavsko glasilo Faktor.ba.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio kako se dionica od Lašve do Travnika mora prelaziti za 15 minuta, a brzi tranzit kroz centralni dio BiH sa sobom nosi mnogo veće koristi od same brzine kretanja.

“To je najvažniji infrastrukturni projekat za Srednjobosanski kanton i čitavu regiju jer vezuje Koridor Vc i Koridor 10 prema Banjoj Luci”, poručio je Izetbegović nakon sastanka u Travniku.

Ako se uzme u obzir da je prošle godine u septembru, u vrijeme izborne kampanje,  svečano otvoren novoizgrađeni tunel Karaula između Sarajeva i Tuzle, uz prisustvo visokih zvaničnika zemlje, Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i Fahrudina Radončića, predsjednik SBB-a, onda se može reći da se u BiH grade ili će se graditi putevi I brze ceste na sve strane, osim u Bosanskoj krajini.

Toga su Krajišnici, naravno, svjesni i zato bijesni kad pišu cinične komentare na društvenim mrežama kako je cilj izgradnje puta Beograd – Sarajevo da tenkovi iz Srbije brže mogu stići do prijestonice BiH.

Krajišnici se još uvijek voze cestom Avnoja koju im je, kako kažu, izgradio drug Tito.


(TBT, T. Hadžiahmetović)