NEW YORK TIMES: Plan Trumpovih saradnika za Ukrajinu

23.02.2017. u 01:39

ANALITIKA

Ugledni američki list piše da da su Trumpovi bliski saradnici osmislili mirovni plan za Krim koji se nimalo nije dopao ukrajinskim zvaničnicima


FOTO: Trump (AP Photo/Evan Vucci)

Nedjelju dana prije nego što je Michael T. Flynn dao ostavku na mjesto Trumpovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, u njegovu kancelariju je stigao zapečaćeni prijedlog u kojem se ocrtava na koji bi način Trump mogao da skine sankcije Rusiji, piše New York Times.

Flynn je otišao nakon što je uhvaćen kako laže da sa ruskim ambasadorom nije razgovarao o sankcijama, međutim prijedlog u kojem je mirovni plan za Ukrajinu i Rusiji, i dalje je aktivan, baš kao i oni koji žele da ga proguraju; Michael D. Cohen, Trumpov lični advokat, koji je lično dostavio dokument. Zatim Felix H. Sater poslovni saradnik koji je pomogao Trumpu da izvidi situaciju s Rusijom, jedan ukrajinski poslanik, kao i bivši šef Trumpove kampanje Paul Manafort.

I sada, dok su Trumpove veze s Rusijom, kao i one osoba koje su mu bliske, pod povećanim nadzorom američkih obavještajnih službi, FBI-a i Kongresa, neki od njegovih saradnika i dalje su spremni i željni da ulažu u napore za poboljšanje odnosa s Rusijom. Spomenuti prijedlog, piše New York Times, mnogo više je od mirovnog plana. Andrew Artemenko, ukrajinski poslanik, koji sebe vide kao budućeg ukrajinskog lidera u Trump stilu, kaže da ima konkretne dokaze koji ukazuju na korupciju ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka, pomoću kojih bi ga mogao svrgnuti sa vlasti. Artemenko isto tako tvrdi da ima podršku Putinovih saradnika.

Trumpov advokat Cohen, kao ni biznismen Sater, nisu razgovarali s Trumpom o ovom prijedlogu, piše NYT, jer nemaju iskustva u spoljnoj politici. Iako još uvijek nije poznato hoće li Bijela kuća uzeti ovaj prijedlog ozbiljno, ukrajinske vlasti ovakav način pregovora ozbiljno je razbjesnio. Ukrajinski ambasador u SAD-u Valeriy Chaly, izjavio je da Artemenko nema pravo da iznosi bilo kakve mirovne planove vezane za Ukrajinu i ostale države.

Na konferenciji o bezbjednosti koja je održana u Minhenu, Poroshenko je upozorio Zapad zbog “popuštanja u Rusiji”, a neki američki stručnjaci smatraju da bi davanje Rusiji bilo kakve alternative od dvogodišnjeg međunarodnog sporazuma u Ukrajini bila greška. Trumpova administracija pak šalje mješovite signale o sukobu u Ukrajini. No, ako uzmemo u obzir Trumpove hvalospjeve o Putinu, kaže bivši američki ambasabor u Ukrajini John Herbest, postoji bojazan da će američki predsjednik da požuri sa popravljanjem odnosa s Rusijom nauštrb Ukrajine, pa možda i s planom kao što je Artemenkov.

FBI sada razmatra nepotvrđeni dosje koji je sastavio bivši britanski obavještajac, a koji su finasirali politički protivnici gospodina Trumpa. U njemu su iznesene tvrdnje da se Cohen sastao s ruskim predstavnikom u Pragu tokom predsjedničke kampanje kako bi razgovarali o ruskom hakovanju Demokratske stranke. No, ruski zvaničnik koji je imenovan u tom izvještaju izjavio je za New York Times da se nikada nije sreo s gospodinom Cohenom. S druge strane, i Cohen kaže da nikada nije posjetio Prag i da su tvrdnje iznesene u dosijeu izmišljotina. Cohen ima i ličnu vezu s Ukrajinom, njegova žena je Ukrajinka i nekada je radio s rodbinom tamo kako bi razvio poslovanje s etanolom.

Artemenko je odsjedao u hotelu na Manhattanu tokom svojih posjeta Washingtonu. Njegova supruga je prema njegovim tvrdnjama upoznala Melaniu Trump još prije mnogo godina, tokom njihovih karijera modela, ali kaže da nije upoznao Trumpa. Bio je prisutan na inauguraciji i posjetio je Kongres, a pritom je na svom profilu na Facebooku izrazio svoje divljenje Trumpu i razgovarao s američkim zakonodavcima o svom mirovnom planu.

U ukrajinski parlament ušao je 2014. godine, baš u godini kada je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovych pobjegao u Moskvu.

U cijeloj toj priči bio je i Manafort, koji je bio šef Trumpove kampanje, a koji je pomogao Yanukovychu da dođe na vlast. Manafort i Artmenko se pak, prema Artmenkovim tvrdnjama, nisu nikada sreli.

Prije ulaska u politiku, navodi New York Times, Artmenko je poslovao na Bliskom istoku i kao trgovac nekretninama za područje Miamija zastupao mnoge ukrajinske sportiste. Pojedine kolege u parlamentu opisuju ga kao korumpiranog, nevjerodostojnog ili jednostavno nevažnog, aki činjenica je da se domogao značajnog bogatstva. On je zapravo ukrajinski Trump, piše ovaj list.

Artemenko, kako on to sam kaže, vidi u Trumpu priliku za dogovaranje plana za mir u Ukrajini, te šansu za svoju političku karijeru.

U osnovi, njegov plan podrazumijeva povlačenje svih ruskih snaga iz istočne Ukrajine. Ukrajinski birači bi na referendumu odlučili o Krimu koji je Rusija aneksirala 2014. Pitanje je hoće li ga dati u zakup Rusiji na rok od 50 ili 100 godina. Ukrajinski ambasador Chaly odbacuje takav zakup smatrajući ga brutalnim kršenjem Ustava. “Takve ideje mogu stvoriti i forsirati samo oni koji otvoreno ili prikriveno predstavljaju ruske interese.”

Sater, dugogodišnji Trumpov saradnik za veze s Rusijom, bio je spreman da pomogne Artmenku da njegov prijedlog dođe na sto Bijele kuće. Artmenko je izjavio da ga je s Saterom spojio zajednički prijatelj. Pomogao mu je da unaprijediti prijedlog tako da ima smisla, ispričao je Sater.

U Bijelu kuću stigao je zahvaljujući Cohenu. On je rekao da ne zna ko je podržao ovaj prijedlog iz ruske vlade, ali da je shvatio kako se radi o dokazu korupcije ukrajinskog predsjednika. “Prevara nikad nije dobra, zar ne?”, rekao je Cohen za NYT.

Ispričao je da mu je Sater dao pismeni prijedlog u zatvorenoj omotnici. Kada se Cohen sastao s Trumpom u Ovalnoj kancelariji početkom februara, ostavio je prijedlog u Flinovoj kancelariju. Koen je rekao da je čekao odgovor kada je Flynn bio prisiljen da da ostavku. Sada, Cohen, Sater i Artemenko sve nade polažu u to da će novi Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost uzeti u obzir njihov prijedlog. Ko će to biti, još se ne zna, zna se samo da je Trump u petak na svom Twitteru napisao da ima četiri kandidata za ovu poziciju.


(TBT, NYT, Telegram.hr)