DŽ KAO DŽIHAD: Ovo su mobilne aplikacije kojima Islamska država uči djecu "gramatici i matematici" (FOTO)

19.02.2017. u 10:46

KULTURA

Poznato je kako su teroristi prethodno u okviru svog programa gradili škole i štampali udžbenike, ali od sada, sistem obrazovanja pod samoproglašenim halifatom ima i modernu dimenziju - aplikacije za pametne telefone


FOTO: Ilustracija (Printscreen / Middle East Media Research Institute)

Teroristička organizacija koja sebe naziva Islamska država, uspostavila je obrazovni program za mlade čiji cilj nije edukacija vrhunskih stručnjaka, već podizanje sljedeće generacije ekstremista. Ipak, osim standardnim džihadističkim temama, đaci Islamske države bave se i osnovnim stvarima kao što su gramatika, matematika i jezici.

Poznato je kako su teroristi prethodno u okviru svog programa gradili škole i štampali udžbenike, ali od sada, sistem obrazovanja pod samoproglašenim halifatom ima i modernu dimenziju - aplikacije razvijene za učenje na pametnim telefonima.

Međutim, to nisu obične aplikacije, već veoma pažljivo pripremljani propagandni instrumenti koji od malih nogu usađuju ekstremističke ideje djeci, kako bi se kasnije uklopila u opštu strategiju organizacije.

Na taj način, đaci Islamske države počinju učenje slova na terminima kao što su tenk, puška i slično.


FOTO: (Printscreen / Middle East Media Research Institute)

Tako B označava "bunduqiyya" (puška), S "sayf" (mač), D "Dababa" (Tenk)

Za one sklonije prirodnim naukama, tu je i aplikacija za matematiku...


FOTO: (Printscreen / Middle East Media Research Institute)

Pa čak i gramatika engleskog jezika...

Islamska država očigledno je shvatila ono što brojne antiteroristički stratezi nisu - djeca su jedna od prvih linija fronta. Premda eksperti smatraju kako je još uvijek rano za procjene efekata prosvjetnog sistema Islamske države, sigurno je da će moderne metode koje grupa primjenjuje učiniti njihove napore efikasnijima.


(TBT, Newsweek.rs)