GENERACIJSKI PROJEKAT: Ova arapska zemlja formira koloniju na Marsu (FOTO)

18.02.2017. u 03:29

GLOBAL

U partnerstvu sa međunarodnim institucijama, arapska zemlja će preuzeti inicijativu u projektu

FOTO: Šeik Muhammad (Screenshot: YouTube)

Ujedinjeni Arapski Emirati predstavili su plan za formiranje kolonije na Marsu do 2117 godine. Ambiciozni "Projekat Mars 2117" predstavio je Šeik Mohamed bin Rašid al Maktum na petom Samitu svjetskih vlada.

"Slijetanje našeg naroda na drugu planetu je dugogodišnji san čovječanstva. Naš cilj je da UAE predvodi međunarodne napore koji će ovaj san pretvoriti u stvarnost", rekao je Šeik Mohamed i dodao da je UAE "svjetski lider u nauci o svemiru".

"Novi projekat je sjeme koje ćemo zasaditi danas u nadi da će buduće generacije ubrati njegove plodove, vođeni strašću da uče i otkrivaju nova znanja", rekao je.

Vlada UAE izdala je i zajedničko saopštenje sa međunarodnim institucijama: "Ljudske ambicije ne poznaju granice i ko god pogleda najveća naučna dostignuća ovog vijeka vjeruje da su ljudi sposobni da realizuju najvažnije ljudske snove."

FOTO: Screenshot (YouTube)

Projekat Mars 2117 biće fokusiran na brz transport između dvije planete i potencijalne metode uzgoja biljnih kultura. Svemirska agencija UAE, koja postoji od jula 2014. godine, imat će prvi test 2021. godine, kada planira da lansira satelit na Crvenu planetu.


(TBT, MEE, Newsweekrs)