DOBRA STRANA MIRA: Iranu vraćen dio neprocjenjivog blaga drevne Persije

13.02.2017. u 14:07

CIVILIZACIJA

Nešto više od godinu dana pošto je potpisan nuklearni sporazum, u Teheran su stigli persijski eksponati koji su se nalazili u četiri države na Zapadu

FOTO: (Profimedia)

U Nacionalnom muzeju u Teheranu početkom nedjelje otvorena je izložba više od 500 artefakta iz drevne persijske historije. Predmeti su dio iranskog nasljeđa, ali su se do nedavno nalazili u muzejima u Engleskoj, SAD, Belgiji i Italiji.

Iran i Zapadne države decenijama imaju loše odnose, a sa SAD ne postoje ni diplomatske veze od zauzimanja američke ambasade u Teheranu tokom Islamske revolucije 1979. godine.

Sporazum koji su Iran i šest svjetskih sila postigli 2015. i kojim je dogovoreno da Iran smanji svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija pomogao je da se odnosi poboljšaju makar na polju umjetnosti.

"Atmosfera poslije postizanja sporazuma bila je veoma značajna. Olakšala je da vratimo te predmete kući", kaže Mohamed Hasan Talebian, zamjenik direktora Organizacije za kulturno nasljeđe, rukotvorine i turizam Irana.

Neki od predmeta koji su donijeti sa Univerziteta u Chicagu već su ranije bili izlagani u Iranu, ali je ovo prvi put da su se artefakti iz sve četiri države našli na jednom mjestu.

Na "Izložbi vraćenih kulturno-istorijskih predmeta" prikazano je 558 eksponata. Među njima su oružje za lov i igle koje potiču iz gvozdenog doba, kao i 2.000 godina stara ogrlica iz Ahemenidskog carstva, najvećeg u historiji antike. Izloženi su i drevni novčići i posude starosti 3.500 godina.

Uprkos poboljšanju iransko-američkih odnosa tokom proteklih godinu dana, tenzije su ponovo porasle poslije izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD, pa bi svaka saradnja između dvije zemlje mogla za čas da bude prekinuta. Trump je stalno kritikovao nuklearni sporazum sa Iranom i pitanje je kada će nova administracija otvoriti ovo pitanje.

Iran je nedavno lansirao novu raketu, što je naljutilo Washington, a među sedam većinski muslimanskih zemalja čijim je građanima Trump uveo privremenu zabranu ulaska u Ameriku je i Iran. Teheran je spremno odgovorio da će onda i on uvesti zabranu ulaska Amerikancima.

Usred ovakve retorike, budućnost nuklearnog sporazuma je neizvjesna, ali za sada, izložba napokon vraćenog historijskog blaga predstavlja spomenik ne samo drevne historije, već i neočekivane koristi od mira i razumijevanja.


(TBT, CSM, Newsweekrs)