PROHUJALO S KINEZIMA: Srušen Sisijev san o novoj 300 milijardi dolara vrijednoj prijestonici Egipta (FOTO)

11.02.2017. u 12:32

BUSINESS

Kineska kompanija povukla se iz plana ta mega prijestonicu koja je trebalo  imati aerodrom veći od Hitroua i građevine više od Ajfelove kule


FOTO: (public)

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi imao je viziju novog administrativnog centra zemlje koji će zamijeniti vjekovnu prijestonicu Kairo i obilježiti početak nove ere za Egipat. Ipak, nemiri i kolaps bezbjednosne situacije presudili su da se kineska kompanija povuče uz 3 milijardi vrijednog građevinskog ugovora.

Egipatski ministar stanovanja potvrdio je da je ugovor sa Kineskom državnom građevinsko inženjerskom korporacijom (CSCEC) poništen.

Ovo je drugi put da se strani investitor povlači iz ovog projekta, pošto se prethodno povukla kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Sisijev ambiciozni plan za novu prijestonicu na 45 kilometara istočno od Kaira prvi put je predstavljen javnosti u martu 2015. godine na samitu u Šarm el Šeiku koji je za cilj upravo imao da privuče investitore koji su napustili zemlju nakon revolucije 2011.

Iako je CSCEC osigurao zajam od 3 milijarde dolara za izgradnju vladinih objekata, konačni dogovor nije postignut, saopštilo je egipatsko ministarstvo. Kompanija koja je preuzela radove u vlasništvu je ministarstva u vojske, a nastavak radova potvrdio je njen izvršni direktor Ajman Ismail.

Svrha nove prijestonice trebalo bi da bude otvaranje novih radnih mjesta za sve veću populaciju koja već prevazilazi 90 miliona, ali i rasterećenje jako zagađenog i prenaseljenog Kaira. Preko 300 milijardi vrijedan projekat za cijeli grad obuhvata aerodrom veći od londonskog Hitroua i građevine više od Ajfelove kule.

Iako mnogi podržavaju plan, brojni su i kritičari. Nezad al Sajad, egipatski arhitekta specijalizovan za Kairo i profesor na Univerzitetu Berkli, smatra da je plan "farsičan i da nema čak ni naznake da će uspjeti". David Sims, urbanista iz Kaira, rekao je za Gardijan kako je plan "gomila ludih cifara".


(TBT, MEE, Newsweek.rs)