KO JE GLAVNI STRATEG BIJELE KUĆE: Steve Bannon je najveća garancija da Trump ostaje Trump

08.02.2017. u 06:19

ANALITIKA

"Sebe nazivamo borilačkim klubom. Ne dolazite kod nas po toplinu i nejasnoću", rekao je jednom prilikom Steve Bannon


FOTO: Bannon (Reuters)

Među prvim potezima koje je Donald Trump povukao poslije pobjede na izborima je imenovanje "najopasnijeg političkog operativca" Stephena Bannona za glavnog stratega i višeg savjetnika, što je izazvalo burne reakcije i negodovanja javnosti, a razlog za to je Bannonova "desničarska pozicija".

Kako piše BBC, Stephen Bannon stoji iza sitea "Breitbart news" koji je okrenut desnici, a uloga koju mu je dodijelio Trump postavlja ga u samo srce Bijele kuće.

Tu Trumpovu odluku kritikuju demokrate, ali ni republikanci nisu pretjerano oduševljeni, s obzirom na to šta je "Breitbart" objavljivao proteklih mjeseci.

Sa druge strane, njujorški mediji objavili su tokom predizborne trke da je novoimenovani menadžer kampanje republikanskog kandidata Donalda Trumpa za predsjednika SAD Stephan Bannon 1996. godine bio optužen za porodično nasilje.

Prema navodima listova New York Post i New York Times, slučaj protiv konzervativnog medijskog mogula, koji je na mjestu šefa Trumpove kampanje zamijenio kompromitovanog Paul Manafort, okončan je pošto njegova žena Piccard nije svjedočila protiv njega.

Prema sudskim spisima, Piccard je rekla istražiteljima da joj je Bannon naredio da napusti grad tokom suđenja i prijetio da će napustiti nju i dvije kćerke.

Odabir Bannona za višeg savjetnika kritkovale su i različite organizacije za ljudska prava.

"Bannon je naš čovjek u Bijeloj kući", napisao je jedan komentator na društvenim mrežama, postavljajući uz to i video-snimak u kojem bivša supruga Stephana Bannona navodi da on nije želio da njihovo dijete ide u određenu školu jer ima "previše Jevreja".

Šef osoblja Bijele kuće Reince Priebus odbacio je ranije danas navode da je Stephan Bannon, glavni strateg i prvi savjetnik novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, antisemita.

"To nije Steve Bannon kog ja znam. On je veoma, veoma pametan", rekao je Priebus.

FOTO: Trump (Reuters)

Bannon je rođen u Virdžiniji 1953. i ima poduži spisak zanimanja iza sebe. Od vojske, bankarstva, stigao je i do filmske produkcije, a u toku rada upoznao je i Andrewa Breitbarta, medijskog preduzetnika, koji je želio da stvori site koji će se usprotiviti liberalno postavljenim medijima.

Breitbart je umro 2012, a Bannon je tada preuzeo vodeću poziciju. Site, kako su ga opisali njegovi vlasnici, slovi za populistički i ratoborni.

Steve Bannon je po mnogo čemu kulturno blizak Trampu. On je počeo kao biznis-menadžer i visoko je dogurao u banci Goldman Sachs.

Međutim, Stevea je više privlačio svijet medija. On je sa grupom istomišljenika 1990. godine osnovao malu finansijsku kompaniju Bannon & Co. koja je bila specijalizovana za investicije u medijima.

Bannon je 1995. godine prodao svoj udio u firmi i počeo da se bavi produkcijom dokumentarnih filmova. On je 2004. godine snimio jednu od najpoznatijih serija o Ronaldu Reganu – "Pred licem zla“. Tokom rada nad filmom on se upoznao sa legendom istražiteljskog novinarstva Petera Schweizera i izdavačem Andrewom Breitbartom.

Steve je u razgovoru sa njima shvatio da je budućnost u internet medijima.

Politička aktivistkinja Arianna Huffington odlučila je da 2005. godine osnuje online resurs koji bi mogao da se takmiči sa tradicionalnim medijima. Njoj je bio potreban talentovan partner koji ne razmišlja šablonski. Našla ga je u Bannonu. Zajedno su osnovali i pustili u rad site The Huffington Post koji je trenutno jedan od najuticajnijih medija u SAD.

Iste godine Andrew Breitbart osniva svoj vlastiti medij Breitbart.com koji je u početku radio kao informativni portal, da bi 2007. godine bio osvježen video prilozima i istraživanjima, uglavnom sadržajima iz čitavog svijeta.

Breitbart je 2010. godine objavio da proširuje svoj projekt. "To će biti Huffington Post samo konzervativni“ – izjavio je on u svom intervjuu za agenciju Associated Press. Ali, posao se dugo nije pomjerao sa mrtve tačke, sve dok Stephen Bannon nije 2012. godine bio pozvan na dužnost glavnog urednika i izvršnog direktora.

Otad se imperija Breitbart stalno širi. Bilo je otvoreno nekoliko filijala u saveznim državama, sa radom je počela i radio stanica, a zatim i internet televizija. Kao i ranije značajna pažnja se poklanjala svakodnevnom životu – skandalima, intrigama, da bi postepeno ovom mediju bili dodati i politički mišići.

"Sebe nazivamo borilačkim klubom. Ne dolazite kod nas po toplinu i nejasnoću", rekao je jednom prilikom Stephen Bannon.

U toku predsjedničke kampanje, sajt je nedvosmisleno podržavao Donalda Trumpa, a u nekoliko navrata ga nazivali i "John Wayne politike".

"Zahvaljujemo se Bogu da je Trump u trci...On će zaustaviti razaranje Amerike", piše u jednom tekstu.

Prelom se dogodio 2014. godine na izborima za Kongres, na kojima su liberali pretrpjeli jedan od najsnažnijih izbornih poraza još od `20-tih godina prošlog vijeka.

"Zvanična" izdanja i televizije su kao i uvijek omalovažavali 'Breitbart' nazivajući ga "internet izdanjem žute štampe" i "siteom za obožavaoce teorije zavjere". Ali kad se više nije mogao ignorisati novi medij – on je uistinu počeo da utiče na stanje svijesti i raspoloženje američkih birača.

Tako se 2015. godine Peter Schweizer obratio Bannonu sa molbom da mu pomogne u sistematizovanju materijala za njegovu knjigu "Clintonov novac" (Clinton Cash) koja je bila glavna politička bomba prošle političke sezone i svojevrsna presuda korumpiranom klanu Clintonovih.

Steve ne samo da ubrzava izdavanje knjige, već i snima dokumentarni film po knjizi Schweizera. Film se od ljeta 2016. godine prikazuje na internetu i postaje jedan od najpopularnijih na siteu You Tube.

Za to vrijeme su liberalni mediji proklinjali Breitbart za sve na ovom svijetu. Otpuživali su ga kao i Trumpa za fašizam, rasizam i sve druge smrtne grijehove. A kad je Veliki Donald imenovao Bannona za šefa svog predizbornog štaba samo su najpronicljiviji liberali – kao što je režiser Michael Moore – shvatili da stvari okoHillary mirišu na tamjan. Ostali su javnost uređivali da je sada gotovo sigurno da je "Trump – gotov".

Ali, Trump je pobijedio.

Priča Stevea Bannona je, nesumnjivo, priča o američkom uspjehu. Međutim, to je priča i o kritikovanom (uglavnom za uspjehe kao i Trump), nesistemskom, neprijatnom i politički nekorektnom, ali, bez sumnje i talentovanom medijskom menadžeru koji je odan svojim idealima i svojoj zemlji.

Zato je i dobio pravo da savjetuje novog predsjednika supersile i obuzdava washingtonske birokrate.

I bez obzira kakva će dalja imenovanja učiniti izabrani predsjednik, Steve Bannon je garant da će Trump ostati Trump.


(TBT/Newsweek.rs)