PUT KAFE, NAJOMILJENIJEG CRNOG NAPITKA: Od male plantaže u Etiopiji do šoljice skupoga "Starbucksa"

24.01.2017. u 02:29

BUSINESS

U Etiopiji 15 miliona farmera proizvodi 290.000 tona kafe godišnje što tu afričku zemlju čini petim proizvođačem kafe u svijetu odmah nakon Brazila, Vijetnama, Kolumbije i Indonezije


FOTO: (AA)

Kada ujutro, popodne ili navečer pije kafu, rijetko ko od više miliona ljudi širom svijeta zna da je taj jedinstveni crni napitak stigao sa istoka Afrike, iz siromašne Etiopije.

U toj zemlji milioni farmera svakodnevno rade na uzgoju, preradi i proizvodnji kafe koja je za njih borba za egistenciju.

Dok jedan kilogram zrna kafe etiopljanski farmeri prodaju za tek tri dolara, na istom kilogramu svjetski trgovci zarade najmanje 200 dolara.

U Etiopiji 15 miliona farmera proizvodi 290.000 tona kafe godišnje, što tu afričku zemlju čini petim proizvođačem kafe u svijetu, odmah nakon Brazila, Vijetnama, Kolumbije i Indonezije.

Skoro 95 procenata kafe u Etiopiji proizvode takozvani "mali", samostalni farmeri poput 68-godišnjeg Selkama Kemisse.

Upravo njegova kafa, Arabica kafa, uzgajana na farmi u malom gradiću Shebedino Woreda, završava u šoljicama najvećeg prodajnog lanca kafe na svijetu - "Starbucksa", koji šoljicu te iste kafe naplati od šest do 10 dolara, tvrdi Kemisse.

Vjeruje se da je kafa Arabica najkvalitetnija vrsta kafe na svijetu, a da njen uzgoj dominira na svjetskim plantažama i čini oko 80 odsto ukupne svjetske proizvodnje.

Također se vjeruje da je kafa Arabica bila prva vrsta kafe koju su ljudi počeli uzgajati prije više od hiljadu godina.

Arabica se u Etiopiji smatra autohtonom vrstom, a na njeno potpuno sazrijevanje čeka se sedam godina. Za to vrijeme, kako pojašnjava Kemisse, njeno stablo se siječe i skraćuje sve dok ne dostigne visinu od pet metara.

Jedno drvo Arabice u prosjeku "rodi" od jednog do tri kilograma plodova, a svako njeno zrno sadrži u sebi dvije polovice kafe. Samo u prvom procesu sušenja kafe, zrna izgube oko 12 posto svoje mase.

"Farmu vodim već 30 godina. Ove stabljike kafe su za nas stabljike života i jedini izvor prihoda, generacijama", kaže Kemisse.

Njegova farma koja zapošljava 20 radnika, godišnje ubire oko 6.000 kilograma, tačnije 6,6 tona zrna kafe. Svi radnici dnevno zarade po jedan dolar i jedan obrok.

Nakon što podmiri radnike i druge troškove, Kemissa se nada da može zaraditi oko 23.500 dolara, odnosno četiri dolara po jednom kilogramu kafe.

Dodaje kako je to malo za sav trud i njega i njegovih radnika.

"Decenijama se sve pogoršava: veliki posrednici i trgovci u svijetu se bogate, dok se mi guramo u ambis i tonemo u siromaštvo", dodaje Kemissa.

Njegovi radnici nadniče na plantaži pod otvorenim nebom na visokim temperaturama, budući da je klima tropska.

Višemilionski biznis proizvodnje kafe u Etiopiji čini 31 procenat stranih valuta te zemlje.

Glasnogovornik Ministarstva trgovine Shimeles Arega tvrdi kako za 12 mjeseci u godini Etiopija izveze 2.016.654 tona kafe čime priskrbi 879.6 miliona dolata. Arega dodaje kako vjeruje da se taj izvoz može udvostručiti u godinama koje slijede.

Osim Arabice, koja je autohtona vrsta Etiopije, ova zemlja izvozi još dvije po kvaliteti globalno priznate vrste kafe: Yirgachefe i Harar.

Centralna tržišna institucija Etiopije "Commodity Exchange" (ECX) ustanovljena 2008. godine određuje cijenu za sve sorte kafe u zemlji. Tvrde kako se cijene temelje na osnovu tržišta u New Yorku.

ECX ima ugovore sa 34 zemlje svijeta i na hiljade samostalnih proizvođača, među kojima je i "Starbucks" koji su se obavezali da "štite prava brendiranih vrsta kafe u Etiopiji".

"Starbucks", koji ima 23.768 svojih poslovnica širom svijeta, osim po raznovrsnosti kafa, poznat je i po, uglavnom, visokim cijenama tog crnog napitka.

Dok etiopljanski farmeri vjeruju da će im budućnost donijeti nešto više prava i zarade, Etiopija ostaje najveći proizvođač kafe na afričkom kontitentu.


(TBT, AA)