VAŽNO ZA MUSLIMANE, ALI I ZA KRŠĆANE: Iračke snage oslobodile grobnicu Poslanika Junusa /Jone u Mosulu

21.01.2017. u 10:36

CIVILIZACIJA

"Preuzeli smo kontrolu nad oblašću Nabij-Junus i podigli iračku zastavu iznad grobnice", saopćio je portparol iračke kontra-terorističke službe


FOTO: (AP)

Iračke snage zauzele su oblast Mosula u kojoj su teroristi Islamske države 2014. godine razorili jedno od najstarijih i najpoznatijih svetilišta grada.

"Preuzeli smo kontrolu nad oblašću Nabi Junis i podigli iračku zastavu iznad grobnice", rekao je Sabah al Noman, portparol kontra-terorističke službe koja predvodi ofanzivu na Mosul.

Svetilišta Nabi Junus, izgrađeno je iznad grobnog mjesta proroka Jone (u Kuranu - Junus), koje je bilo jedno od najpopularnijih mjesta među brojnim hodočasnicima.

U julu 2014. godine, militanti su digli svetilište u vazduh i izazvali veliki bijes svjetske javnosti. Osim svetilišta Nabi Junus, Islamska država je uništila i mnoge druge objekte od kulturno-historijskog značaja u okviru svoje kampanje protiv svega što je navodno "neislamsko".

Prorok Jona je jevrejski prorok koji je po svjedočanstvu Biblije i Kurana tri dana i noći boravio u utrobi kita.

Po starozavjetnoj Knjizi o Joni prorok Jona je dobio od Boga zapovijest da ide u Ninivu, ali Jona nije želio u Ninivu i bježao je brodom u Tars. Bog je podigao veliku oluju i mornari su po Joninoj zapovijesti bacili Jonu u more te je Jona mislio da se time oslobodio zadatka. Bog je poslao kita koji je progutao Jonu i držao ga u svojoj utrobi 3 dana i 3 noći, dok je Jona u ribi tražio oprost, a Bog mu je oprostio i zapovjedio kitu da ga izbaci na kopno.


FOTO: (AP)

Kada ga je kit izbacio iz sebe, Jona je krenuo u Ninivu i propovijedao. Ninivljanima je rečeno da su bili toliko zlobni da će Bog uništiti taj grad za 40 dana, a ta vest je doprla do kralja Ninive. On je razderao svoje haljine i pokajao se, a pokajali su se i 120.000 stanovnika Ninive. Bog im je tada oprostio i nije uništio grad.


(TBT/Middle East Eye)