ONI SU MODERNI GLADIJATORI?! Dramatična priča dobrovoljaca koji čuvaju rimske ruševine u Libiji

15.01.2017. u 03:05

CIVILIZACIJA

Uprkos izvještajima da talijanska mafija prodaje oružje u zamjenu za ukradene artefakte, ruševine drevnih građevina u Libiji ostale su uglavnom neoštećene, zahvaljujući naoružanim dobrovoljcima


FOTO: (Reuters)

Ali Hreibiš, naoružani čuvar kapija Leptis Magne, velebnog rimskog grada u libijskoj pustinji, sebe smatra gladijatorom

"Ostalo mi je samo nekoliko mjeseci do penzije, a radim u elektrani. Sjećam se kada su arheolozi otkrili gladijatorsku arenu pored naše farme šezdesetih, dok sam još bio dijete. Od tada počeo sam sebe da promatram kao jednog od njih (gladijatora)", ispričao je Hreibiš.

Čak i kada je Libiju pogodio talas nasilja, političkih nemira i terorizma, oni koji su na sebe preuzeli odgovornost da čuvaju kulturno nasljeđe, bore se kako bi lokaliteti ostali otvoreni i sigurni za posjetioce.

"Naučili smo lekcije iz rata u Iraku i egipatske revolucije. Videle smo na televiziji da turbulentne sigurnosne situacije otvaraju prilike za pljačkaše da kradu antikvitete", rekao je.

Ove nedjelje, libijske ruševine bile su u žiži interesiranja, nakon što su talijanski mediji izvrstili da mafija prodaje Islamskoj državi oružje u zamjenu za ukradene artefakte.

Reporter koji je bio na tajnom zadatku, napisao je za novine La Stampa kako mu je ponuđeno da kupi mermernu glavu starogrčke statue za 60.000 eura, i to dok je bio u posjeti fabrici salame u južnoj Italiji.

Nakon što je 2011. godine svrgnut Moamer Gaddafi, UNESCO i UN su više puta apelovali na libijske vlasti da zaštite kulturno nasljeđe. Uprkos pet godina krajnje pesimistične situacije, pobunjenici i volonteri su se konačno udružili kako bi zajedno branili antikvitete.

U Leptis Magni, pobunjenici su oformili brigadu koja čuva ruševine, muzej Bani Valid, kao i Islamski muzej u gotovo potpuno oslobođenom Sirtu


FOTO: (Reuters)

"Za ovo ne dobijamo ni novac za kafu i hranu, a kamoli plate", ispričao je Hreibuiš.

Uprkos njihovih napora, ipak,  UNESCO je uvrstio pet lokaliteta na listu ugroženog kulturnog nasljeđa.


(TBT, Middle East Eye)