VIŠE OD 1000 GODINA: Evo kako se Damask bori s nestašicom vode

13.01.2017. u 03:16

CIVILIZACIJA

Mnogi građani Damaska nedjeljama se nisu kupali, pošto su u borbama s pobunjenicima uništene cijevi koje prijestolnicu snabdijevaju vodom. Ipak, sve to se polahko mijenja


FOTO: (Profimedia)

Tradicionalna javna kupatila, poznatija kao Hamami, po pravilu imaju vlastiti bunar, uslijed čega su se pretvorili u pravi spas za građane Damaska, čiji je vodovod potpuno onesposobljen.

Hamam Al Malik Al Zahir napravljen je 985. godine, a danas, više od hiljadu godina kasnije, bilježi nezapamćenu posjetu.

Od kada je nestašica vode počela, kupanje vodom koju građani dobivaju u sljedovanjima postalo je luksuz, pa su se mnogi okrenuli hamamima s vlastitim bunarom.

Hamami imaju dugu historiju na Bliskom istoku, ali su u Siriji, od kada je počeo građanski rat, ostali skoro potpuno pusti. Međutim, žestoke borbe s pobunjenicima u regiji Vadi Barada pored Damaska, odakle se grad snabdijeva vodom, preokrenuli su situaciju.

"Nisam bio u Hamamu 12 godina, od kada sam se vjenčao. Imao sam plan za nestašice struje i goriva, ali nikada mi nije palo na pamet da napravim jedan za vodu. Ako se ovako nastavi, uskoro ću morati da planiram šta da radim kada u gradu nestane vazduha.", rekao je za Midl Ist Aj Habib Isa, 32-godišnji frizer i posjetilac hamama Al-Malik al-Zahir.


FOTO: (Profimedia)

Hamam Al-Malik al-Zahir podijeljen je na tri sektora, a u središtu se nalazi parno kupatilo. Oko centralne platforme postavljene su otvorene kabine od kojih svaka ima svoju česmu sa toplom i hladnom vodom, sapunom i posudama za polijevanje. Pored su prostorije za masažu i takozvano ribanje, gdje mušterije obično odlaze na kraju, pre nego što se upute na recepciju.

Ovaj hamam je najstariji u gradu i predstavlja remek delo islamske arhitekture, ali za razliku od predratnih vremena, razlog za posjetu više nije uživanje, već suštinska higijenska potreba.

Iako je broj posjetilaca nevjerojatno skočio, vlasnik hamama nije iskoristio situaciju kako bi zaradio na nesretnim okolnostima, pa je cijena ostala nepromijenjena - oko 2.5 dolara za ulaz i 3 dolara za masažu i ribanje.


(TBT, Middle East Eye)