MERYL STREEP NAŠA IKONA Moore: Govor Meryl Streep je bio varnica. Vatru sad treba širiti i održavati

12.01.2017. u 02:36

KOLUMNA

Meryl Streep je rekla da je taj prizor “zario kandže u njeno srce… to nije bio film, već stvarni život. Nepoštovanje izaziva nepoštovanje. Nasilje rađa nasilje. Kada moćni koriste svoj položaj za zlostavljanje drugih, svi smo na gubitku”

Piše: Suzanne Moore, thebosniatimes.ba

Na Fejsbuku je osvanula grupa Meryl Streep je naša boginja. To je mišljenje koje dijele i mnogi van Fejsbuka. Njen govor na dodjeli Zlatnih globusa, gdje je primila nagradu za životno djelo, bio je očekivano briljantan. Kažem očekivano, jer je već poznata po upečatljivim i lucidnim obraćanjima, čak i na iritantnim manifestacijama samozadovoljnog čestitanja.

Poseban kvalitet njenog govora bio je u tome što je Donalda Trumpa pozvala na odgovornost ne pominjući njegovo ime. Ispravno je izolovala najnižu tačku njegove kampanje, to jest javno izrugivanje novinaru New Timesa sa govornim teškoćama. Trumpove opaske o hvatanju za međunožje, ako se sjećate, razotkrio je neko drugi, dok se podsmijavanje novinaru odigralo na jednom od mitinga pred očima čitavog svijeta. Takvo zlostavljanje ne bi bilo tolerirano ni u osnovnoj školi.

Meryl Streep je rekla da je taj prizor “zario kandže u njeno srce… to nije bio film, već stvarni život. Nepoštovanje izaziva nepoštovanje. Nasilje rađa nasilje. Kada moćni koriste svoj položaj za zlostavljanje drugih, svi smo na gubitku”. Također je zatražila da mediji budu zaštićeni da bi mogli da pozivaju Trumpa na odgovornost i izjavila da Holivud čine autsajderi i stranci bez kojih Holivuda ne bi bilo. A da nema Holivuda, rekla je, ne bismo imali šta da gledamo osim fudbala i MMA mečeva. Govor je završila citirajući svoju prijateljicu Carrie Fisher. Savršeno.

Ili je to bila samo nova runda liberalnog paradiranja vlastitim vrlinama koje ne dopire dalje od gluhe sobe društvenih medija? Postavljam to pitanje, jer dok sam aplaudirala njenom govoru, činilo mi se da su se tektonske ploče moći već nepovratno pomjerile. Mnoge stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo dovedene su u pitanje, a jedna od njih je vrijednost podrške slavnih. Ako Trump može da otpiše Meryl Streep kao samo još jednu od članica kluba “liberalnog filmskog svijeta”, ako se holivudski establišment napada kao još jedan ešalon elite ili se izvode zaključci da kad bi opaske “bakice koje su izgubile kontakt sa stvarnošću imale ikakav značaj, Hilary bi danas bila predsjednica”, moramo se zapitati dokle smo u stvari stigli? A svi ovi komentari su stigli u nekoliko posljednjih sati.

Podrška koju su slavni pružali demokratima – Barack Obama je imao iza sebe holivudsku fabriku snova i većinu muzičkih zvijezda – uvijek je bila važna, jer su veliki bili zaista “dobri”. Kada su lijepi, slavni i talentirani još i liberalni, to nam zaista prija. Podatak da Trump ne uspjeva da pridobije nikoga iole poznatog da mu nastupi na inauguraciji je zabavan trač, ali slaba utjeha. To me je podsjetilo na odlazak na jednu torijevsku konferenciju na kojoj su jedine zvijezde bili Tony Hadley i Jim Davidson, dok su laburisti na svojoj strani uvijek imali mnoštvo slavnih lica.

Ali koliko to danas zaista ima značaja? To što kul i pristojni ljudi ne podržavaju Trumpa ili Faragea njihova baza ne vidi kao pokazatelj filistarstva ovih kandidata, već kao potvrdu da su oni istinski predvodnici pobune protiv elita. Pored političkog oni napadaju i kulturni establišment. Stara pravila više ne važe. Dakle, stvar nije u tome što riječi koje je izgovorila Meryl Streep nisu istinite ili važne – one to svakako jesu. Pravi izazov je shvatiti kako se one kontekstualizmu i tumače. Dobitnica Oskara je prozvala zvijezdu rijaliti TV programa. Građanka je poručila novoizabranom predsjedniku da je siledžija. Zahvaljujući uspješnoj karijeri ona se automatski vidi kao pripadnik elite, iako je pravi glas elite Trump, čovjek koji živi u zlatnoj kuli i zapravo nije sam sebe stvorio, kao što tvrdi.

Moguće je da je klasa slavnih potisnuta na marginu jer nije bila na pobjedničkoj strani. I oni će morati da se prestroje da bi pronašli najbolje načine vršenja pritiska na hipersenzitivnog Trumpa. Izgleda da mu je ipak stalo do slavnih i njihove podrške kao garanta dobrog rejtinga, a pokazalo se da je to nešto što ne može da kupi. Muškarac-beba je odmah reagirao preko Tvitera, jer nema važnija posla nego da odgovara “precijenjenoj” glumici. Kao i uvijek, prioritet je njegov ego. Govor Meryl Streep je bio varnica. Vatru sad treba širiti i održavati.


(TBT,The Guardian)