1000 DANA SA BOKO HARAMOM: Ima li nade za 196 otetih djevojčica?

12.01.2017. u 02:36

TEROR

Prošlo je 1000 dana od kada je najsmrtonosnija teroristička grupa u historiji iz škole otela 216 djevojčica. Roditeljima djevojčica koje su i dalje u zarobljeništvu nije ostalo mnogo, ali nada umire posljednja


FOTO: (Screenshot Youtube)

U aprilu 2014. godine svijet je potresla jeziva vijest iz Nigerije - najsmrtonosnija teroristička grupa u historiji, uletjela je u školske spavaonice u gradu Čibok, odakle je otela 216 djevojčica. Preko 50 njih je pobjeglo u danima koji su uslijedili, a u maju prošle godine, još jedna djevojčica uspjela je da se izvuče iz zarobljeništva Boko Harama.

U oktobru prošle godine, 21 djevojčica i jedna beba pušteni su nakon pregovora s međunarodnim Crvenim krstom i švicarskom vladom. Posljednja djevojčica koja je oslobođena, pronađena je također sa bebom, 5. januara ove godine.

Ovog vikenda, obilježeno je 1000 dana od kada su djevojčice otete, a još 196 se i dalje nalazi u zarobljeništvu. Njihove sudbine ostaju nepoznate, pošto istjerivanje Boko Harama iz šume Sambisa nije uspjelo.

Iako Boko Haram polako, ali sigurno gubi rat protiv nigerijske armije, od trenutka konačnog poraza, mnoge više zanima ima li nade za preostalih 196 djevojčica?

Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari rekao je povodom 1000 dana od otmice kako je spašavanje djevojčica prioritet zemlje i da su sigurnosne snage odlučne da ih oslobode.

Buhari je izrazio nadu, u svoje ime i ime roditelja, da su djevojčice žive i da će uskoro biti puštene.

U međuvremenu, najmlađi ikada Nobelov laureat i pakistanski aktivista za ljudska prava Malala Jusafzaj podržala je grupu #BringBackOurGirls i pozvala na hitnu akciju.

"Pozivam nigerijskog predsjednika Buharija - i sve ostale koji mogu da pomognu u spašavanju naših kćeri i zaštiti hrabrih djevojčica koje se i dalje usuđuju da idu u školu - pozivam ih da odmah poduzmu nešto", rekla je Malala.

"Dok se milioni ljudi širom svijeta i dalje mole za siguran povratak onih koji su nestali, moje srce se slama za porodicama koje žude za svojim kćerkama", dodala je.

Kao i Malala, predsjednik Buhari je pokazao privrženost roditeljima djevojčica, koji su više puza posjećivali predsjedničku palatu u Abudži radi informacija.

"Pozdravljam snagu potresenih roditelja. I ja sam kao roditelj osjećam njihov bol. Suze se nikada ne suše, bol ostaje u našim srcima", rekao je Buhari.

Za sada, nažalost, roditeljima preostalih 196 djevojčica ostaje jedino nada da će pregovori koji se vode već neko vrijeme uroditi plodom.


(TBT, Africa News)