ČIZMA NAD ISIL-om: Hoće li Trump poslati trupe u Siriju

12.01.2017. u 02:36

GEOPOLITIKA

Trump je tokom izborne kampanje iznio veliki broj pretjeranih obećanja, a "brzo" uništenje 'Islamske države' može biti najveće


FOTO: Al Bagdadi ( Public)

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump je više puta tokom predizborne kampanje ponovio kako će donijeti brzu pobjedu nad 'Islamskom državom', pritom ismijavajući slab i polovičan pristup Obamine administracije u borbi protiv terorističke organizacije.

Od sve Trumpovih ekstravagantne i šuplje retorike - od dupliranja ekonomskog rasta, preko spašavanja industrije uglja, do primoravanja Meksika da plati izgradnju zida na granici - njegovo obećanje da će "brzinski zbrisati Islamsku državu" može biti najdalje od realnosti.

Vojni eksperti smatraju da Trump može da ostvari svoje obećanje jedino ako pošalje ozbiljan kontingent kopnenih trupa na teren u Siriji, što je ne samo politički, već i ekonomski veoma rizičan potez.

Iako se Trump zalagao za manje učešće SAD u inostranim vojnim intervencijama, slanje kopnenih trupa je veoma prijemčivo mnogima koji će biti u Trumpovoj Administraciji, od kojih se najviše ističe Michael Flynn - budući savjetnik za nacionalnu sigurnost - koji je otvoreno koketirao s tom idejom.

Flynn, kao penzionisani general i obavještajac, smatra da je širi vojni angažman neophodan kako bi se stalo na kraj egzistencijalnoj prijetnji, koju je uporedio s neprijateljima Amerike u Drugom svjetskom rati u Sovjetskim savezom tokom Hladnog rata.

"Tužna činjenica jeste da moramo da pošaljemo trupe na teren. Nećemo uspjeti da pobijedimo neprijatelja samo vazdušnim udarima", rekao je Flynn. za Spiegel 2015.

Nakon što je otpušten sa mjesta predsjedavajućeg Nacionalne odbrambene agencije 2014., a prije nego što se priključio Trumpovom timu, Flynn je, prema saznanjima američkog magazina F.P., napravio plan koji je zahtijevao slanje trupa u sirijski grad Raku (de fakto prijestonlica 'Islamske države' u Siriji), trenutno posljednji urbani bastion terorističke organizacije koji nije pod opsadom ili polovično oslobođen.

Detalji Flynnovog plana ostali su nejasni, ali u intervjuu za Spiegel, penzionirani general je predložio multinacionalnu okupaciju Sirije od strane SAD, Rusije i drugih sila - po principu takozvane mirovne misije u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka.

"Možemo da naučimo neke lekcije s Balkana. Strateški, zamišljam podjelu kriznih zona Bliskog istoka na sektore, kao što smo uradili tada, kada smo od određenih nacija tražili da preuzmu odgovornost za određene sektore. SAD može da uzme jedan sektor, Rusija također, kao i Evropa. Arapi moraju biti uključeni u takvu vrstu vojnih operacija i moraju biti prisutni u svakom sektoru", rekao je Flynn.


FOTO: Flynn (Reuters)

Od kada je Trump pobijedio na izborima, međutim, Flynn nije dao indikacija da li je i dalje za intenziviranje vojnog prisustva SAD u Iraku i Siriji. Nejasno je i da li Flynn može da ubijedi novoizabranog predsjednika da preduzme takvu vojnu intervenciju, s obzirom da je Trump obećao da neće više primjenjivati politiku "nation building (izgradnja nacija)", koja podrazumijeva stvaranje novih nacija ili uspostavljanje novih država za već postojeće narode koji je nisu do tog trenutka imali.

Sam Trump je slao nejasne signale povodom ideje o slanju trupa. U julu 2016. rekao je kako bi imao "veoma mali broj trupa na terenu", ali je prethodnoi u martu naveo kako će se povinovati savjetu visokih vojnih savjetnika vezano za broj trupa koje su potrebne. Tada je izjavio kako se pominju "brojke od 20.000 do 30.000 vojnika", da bi kasnije odbacio navedeno rekavši samo da će pobijediti 'Islamsku državu "odlučno i brzo".

Ukoliko Trump odluči da pošalje hiljade američkih vojnika, vjerovatno je da će privući veliku podršku dosadašnjih kritičara iz Republikanske stranke. Ipak, s obzirom na katastrofu osmogodišnje američke okupacije Iraka, koja je između ostalog rezultirala i vakuumom iz kojeg je uslijedio uspon Islamske države, mnogi američki zvaničnici će se oštro protiviti takvoj ideji.

Ako, međutim , odbije da pošalje trupe, Trump će se, 20. januara kada uđe u Bijelu kuću, suočiti sa istim problemom s kojim se mučio i Barack Obama - pronaći partnera na terenu koji može da se bori s 'Islamskom državom' i osigura kontrolu nad oslobođenim teritorijama.

Identifikovanje takve borbene sile je najveći problem SAD od početka haosa u Siriji. Kako Trump nije naročito naklonjen ideji partnerstva sa jedinicama koje su prisutne na Bliskom istoku, veliko je pitanje šta će novoizabrani predsjednik odlučiti. Podrška pobunjenicima je najmanje vjerovatna, što znači da je moguće ili slanje trupa ili prepuštanje situacije Rusiji, Iranu i Turskoj.

Na kraju, pitanje nije da li i kako će 'Islamska država' biti pobijeđena, već šta je neophodno učiniti da se ona ne vrati.


(TBT, Foreign Policy)