ERDOGAN SE “MALO ŠALIO”: Da li Turska napušta NATO zbog Šangajske organizacije za saradnju

12.01.2017. u 02:36

GEOPOLITIKA

Lider ruskih Liberal demokrata rekao je kako mu je Erdogan sugerirao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO, a evo i zašto...


FOTO: Putin, Erdogan (AP)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan iznenadio je svjetsku javnost kada je 2013. godine, dok je još uvijek bio premijer, povodom Šangajske organizacije za saradnju (SCO) rekao Vladimiru Putinu: "Izvuci nas iz ove patnje (pokušaji pristupanja EU). Voljni smo da stavimo finalizujemo sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskim zemljama. Razgovarao sam o SCO sa vama ranije. Nama je stalo do toga".

Tada, Erdoganova izjava je djelovala kao šala ili provokacija sa ciljem slanja poruke u Brisel: "Niste nam potrebni, imamo druge opcije". Veoma mali broj ljudi shvatio je Erdoganovu izjavu ozbiljno.

Tri godine kasnije, u novembru 2016. Erdogan se još jednom dotakao pitanja turskog učešća u SCO.

"Turska ne treba da kaže:'Mi smo za EU, bez obzira na sve'... Na primjer, zašto Turska ne bi bila dio šangajske petorke?", rekao je Erdogan.

Ovog puta, njegove riječi nisu više bile dočekane neozbiljno. Mnogo toga se promijenilo od 2013. Prije svega, odnosi Turske sa Zapadom su oslabili, naročito nakon propalog puča u Julu i masovnih čistki koje su uslijedile. Dalje, EU je postala sve manje privlačna Ankari uslijed velikog broja unutrašnjih problema sa kojima se Unija suočavala (kao što je Bregzit) i sa kojima se suočava (izbjeglička kriza, islamofobija i uspon desnice). Na kraju, odnosi Rusije sa Zapadaom također su zahladnjeli zbog ukrajinske krize, aneksije Krima i intervencije u Siriji.

Svi ti faktori su zbližili Moskvu i Ankaru, kako jednu s drugom, tako i sa ne-zapadnim parterima, čime je članstvo Turske u SCE postalo još izglednije. Takozvana "Šangajska petorka" (Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan) nastala je 1996, a 2001. preimenovana je u SCO pošto se priključio i Uzbekistan.

Nakon toga, status promatrača u SCO dodijeljen je Mongoliji, Iranu, Bjelorusiji i Afganistanu. Indija i Pakistan pristupili su SCO u junu 2016., a ove godine postat će punopravni članovi. Turska je "partner u dijalogu" od 2012.

Značaj SCO u svijetu raste velikom brzinom, a prema mišljenju Fjodora Lukjanova, glavnog urednika magazina "Russia in Global Affairs", glavni faktor jedinstva u SCO jeste politika nemiješanja u unutrašnja pitanja država članica. Mnogi u Turskoj vjeruju da je ovo odsustvo kritika nešto što je možda i najprivlačnije za vlasti u Ankari. Ipak, ekonomske pogodnosti također igraju važnu ulogu.

Rusija smatra Tursku za potencijalnog punopravnog člana iz više razloga.

Prije svega, Moskva želi da poboljša i produbi odnose sa Ankarom nakon incidenta sa obaranjem aviona koji je privremeno udaljio dvije zemlje. Kako je zaokret Turske ka istoku nakon propalog puča evidentan, turska vanjska politika je jedna od "najvrelijih" tema u ruskim političkim krugovima. Vladimir Žirinovski, kontroverzni turkolog i lider ruskih Liberal demokrata ide toliko daleko da predviđa da će uslijed daljeg zaokreta ka Evroaziji, Turska na kraju možda čak i napustiti NATO.

Drugi razlog je ekonomske prirode. Turska može poslužiti Moskvi kao energetska centrala za spajanje Evrope i Azije, a članstvo u SCO bi samo pomoglo daljoj saradnji.

Treći razlog tiče se sigurnosti koja je, s obzirom na aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, od presudnog značaja. Moskva i Ankara se suočavaju sa sličnim sigurnosnim izazovima u regionu, od čega je najveći svakako terorizam.


FOTO: Erdogan, Gormez (AP)

Ipak, mnogi vojni eksperti u Rusiji su skeptični povodom članstva Turske u SCO jer smatraju da nije moguće da NATO zemlja sudjeluje u radu ove organizacije, naročito ne na sigurnosnim aspektima. S druge strane, u Turskoj rijetko ko gleda na članstvo u SCO kao na alternativu NATO ili EU.

"Turska, zbog svoje geografije i kulture, leži i u Aziji i u Evropi, kao i Rusija. Usljed toga, SCO nije alternativa EU. Mi ne koristimo SCO kako bi zastrašili EU. Ipak, ne možemo zanemariti prijetnje i prilike koje nam se ukazuju. Nemamo pravo na taj luksuz da kažemo: "EU je naša jedina opcija i radit ćemo šta god treba da tu stignemo", rekao je turski premijer Binali Yildirim tokom posjete Rusiji u decembru 2016.

Rusija je SCO do sada promatrala više kao sigurnosno-političku, nego kao ekonomsku organizaciju. Zbog toga, šanse da NATO zemlja prostupi SCO su ozbiljno umanjene, iako su napori Ankare da se priključi u Moskvi dočekani s dobrodošlicom.

Lider Liberal demokrata Žirinovski izjavio je nakon novembarske posjete Turskoj kako mu je Erdogan ličnio tražio da pomogne turskim naporima da se priključi SVO, nakon čega mu je rekao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO.


(TBT, Al Monitor)