PREZIR PREMA APARTHEJDU Zuma: Ne posjećujte Izrael kako bi to bio naš znak solidarnosti sa palestinskim narodom

11.01.2017. u 05:25

GLOBAL

Vlasti Južnoafričke Republike izraelsku politiku prema Palestincima smatraju "apartheidom" poput onog iz njihove zemlje u periodu 1948.-1994. kada su bijelci imali veća prava od ostalih


FOTO: Zuma (AA)

Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike, pozvao je građane te zemlje da ne posjećuju Izrael kako bi se na taj način solidarisali sa Palestincima.

"Ne posjećujte Izrael kako bi to bio naš znak solidarnosti sa palestinskim narodom", rekao je Zuma tokom obraćanja na obilježavanju 105. godišnjice Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

"Južnoafrička Republika će nastaviti pružati podršku borbi palestinskog naroda na putu pravde", kazao je Zuma.

Izrazio je podršku nedavnoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva okončanje izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu.

"Palestina će jednog dana postići svoj cilj i sigurno izvojevati nezavisnost", istakao je Zuma.

Vlasti Južnoafričke Republike izraelsku politiku prema Palestincima smatraju "apartheidom" poput onog iz njihove zemlje u periodu 1948.-1994. kada su bijelci imali veća prava od ostalih.

U Južnoafričkoj Republici postoje određene mjere kako građani ove zemlje koji posjeduju izraelsko državljanstvo ne bi obavljali vojni rok u Izralu kao i birokratske prepreke za uvoz izraelskih proizvoda.


(TBT)