STABILNI PARTNERI VAŽNIJI OD PRINCIPA! Spiegel: Vučić je autoritarni populista koji voli Merkelovu

11.01.2017. u 05:25

REGIONAL

Srpski premijer je paradni primjer autoritarnog i populističkog lidera u regionu koji sve više skreće sa puta demokratije, piše Spiegel online i ukazuje da su Evropskoj uniji (EU) "stabilni partneri važniji od principa"


FOTO: Vučić, Merkel (FoNet)

Kako prenosi Deutsche Welle, njemački list konstatuje da u svim zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike, koje sve više okreću leđa demokratiji i vladavini prava.

Dopisnik Spiegela iz Budimpešte Keno Ferzek navodi da se "šef srpske vlade Aleksandar Vučić rado izdaje za vatrenog obožavaoca EU i njenih vrijednosti".

Prema Ferzekovoj ocjeni, Vučić "periodično obasipa njemačku kancelarku pravim pravcatim izjavama ljubavi u kojima hvali njeno humanističko i demokratsko držanje".

"Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi Ferzek.

Ali Vučić zna i drukčije, napominje Spiegel i ukazuje na tijesne odnose i vojne vježbe sa Rusijom, kao i na "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih prijetnji".

I naravno da je u njegovim očima nazivanje masakra u Srebrenici genocidom zapravo antisrpska propaganda

"Vučić, koji postjugoslovenskom Srbijom vlada sa toliko moći kao samo Milošević prije njega, tek je paradni primjer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svjetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava", ocjenjuje Špigl.

Ferzek dalje konstatuje da se, "u klimi umora EU od proširenja", u međuvremenu etablirao prećutni moto: "Realpolitika, umjesto vladavine prava".

Prema njegovom objašnjenju, "Evropskoj uniji su potrebni mnogi regionalni moćnici, kao politički partneri i garanti stabilnosti".

Kada je u pitanju Srbija, podsjeća Spiegel, očekuje se normalizacija odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hashim Thaci.

Ta normalizacija se odvija uz mahom odsustvo jasnosti, "a pri tome i dalje nije ispitano učešće jednog od aktera – Thacija – u ratnim zločinima", navodi Špigl.

Njemački list dodaje i da je dugogodišnji makedonski premijer Nikola Gruevski potreban u "menadžmentu izbjegličke krize", jer je Makedoniji namijenjena uloga "bedema" ka Grčkoj.

Crnogorski vladar Milo Đukanović vodi zemlju u NATO i smatra se garantom stabinosti, iako vodi zemlju "kao privatnu firmu, zajedno sa porodičnom i ortačkom klikom", piše Spiegel.


(TBT)