BITKA ZA STRATEŠKI VAŽAN MOREUZ U JEMENU: Zašto pobunjenici moraju da zauzmu Bab el Mandeb

11.01.2017. u 05:25

GEOPOLITIKA

Moreuz Bab el Mandeb je od presudnog značaja, ne samo strateški - kao veza Crvenog mora i Adenskog zaljeva - već i kao jedan od rijetkih kanala kojima pobunjenici dobijaju zalihe


FOTO: (Wikipedia)

Snage Vlade Jemena i šiitski pobunjenici Huti borili su se u nedjelju blizu strateški važnog moreuza Bab el Mandeba, gdje je u posljednja dva dana poginulo najmanje 68 pobunjenika i vojnika, naveli su vojni izvori.

Snage odane predsjedniku Abd Rabu Mansuru Hadiju, koje su u subotu osvojile Dubab, 30 kilometara od moreuza na ulazu u Crveno more, pokušavale su da povrate kontrolu nad obližnjom velikom vojnom bazom u koju su ušle dan ranije.

Vojna baza Al Omari, za koju se vode borbe, nalazi se u planinskom području iznad puta koji ide uz obalu od Bab el Mandeba do Dubaba i otvara put prema Hodeidi, velikom lučkom gradu na Crvenom moru, koji je trenutno u rukama pobunjenika.

Trinaest vladinih vojnika, među kojima je i jedan general, poginulo je u borbama od subote, rekao je za agenciju AFP komandant, general Abdel Aziz al Magidi.

Uz to, u posljednja dva dana 55 pobunjenika je poginulo, a 72 su ranjena, naveli su vojni izvori, a te podatke su potvrdili medicinski izvori u vojnoj i javnoj bolnici, gdje su dovezena tjela i ranjenici.

Prethodno je pet civila izgubilo život u eksploziji mine u zapadnom predgrađu Taeza, na jugozapadu zemlje, koji su prije dvije sedmice oslobodile vladine snage, saopćio je lokalni ljekar i bolnički izvor.


FOTO: (Reuters)

Prema navodima agencije Al Masdar, Saudijska Arabija je iskoristila kratko primirje kako bi se regrupisala na nekoliko važnih frontova, uključujući i front u području Bab el Mandeba, pa su Huti bili "primorani da ponovo pokrenu vojne operacije.

Eksperti navode da bi odsjecanje Huta od pristupa moreuzu Bab al Mandab moglo biti od presudnog značaja za dalji tok rata, s obzirom da kroz luku u Dubabu pobunjenici dobijaju oružje, lijekove i vojnu opremu. Dubab je do sada bio najefikasniji kanal snabdijevanja kojim je zaobilažena koaliciona blokada.

U ratu u Jemenu, gdje je arapska koalicija u martu 2015. godine pokrenula kampanju vazdušnih udara na pobunjene Hute kojima pomaže Iran, poginulo je više od 7.000 ljudi, a gotovo 37.000 je ranjeno, navodi UN. Do sada su propali svi napori da se sukob riješi mirnim putem.


(TBT, Al Jazeera/Agencije)