NEK' NESTANU MUSLIMANI NA BALKANU! Less: Treba formirati nacionalne države, to je jedini garant mira!

10.01.2017. u 12:44

REGIONAL

Timothy Less, analitičar i jedan od najvećih zapadnih poznavalaca prilika na Balkanu, koji je nedavno u časopisu 'Foreign Affairs' iznio tezu da na Balkanu treba napraviti Veliku Srbiju, Veliku Hrvatsku i Veliku Albaniju, smatra da je politika podrške multinacionalnim državama na ovim prostorima potpuno pogrešna!


FOTO: Less (public)

U opširnom intervjuu za zagrebački 'Jutarnji list', Less je elaborirao svoju tezu koja je podigla ogromnu prašinu u regionu.

- Razumije se da su mi poznati uzroci brutalnih ratova u 90-ima. Međutim, mogu dokazati kako je propuštanje šanse u formiranju nacionalnih država razlog zbog čega regiji i dalje prijeti rizik od nestabilnosti - ocijenio je on da bi potom pojasnio:

- Na Balkanu nema uslova za stvaranje uspješnih multietničkih država u kojima bi građani, nezavisno od nacionalnosti, uživali jednaka prava, sigurnost i ekonomske prilike. To je regija u kojoj postoji manjak demokratske tradicije i ustavnog liberalizma, kakav manjinama pruža samopouzdanje i povjerenje u institucije države u kojoj žive - konstatirao je on.

On je ocijenio da je politika Zapada na Balkanu dovela do mira, ali da je u pitanju 'krhki mir'.

- Rekao bih da su namjere Zapada bile pozitivne, ali temelje se na nerealnim pretpostavkama, kako različiti narodi sa svojim specifičnim interesima i identitetima, protivno svojoj volji mogu biti inkorporirani u neku državnu zajednicu. Nakon četvrt veka, Zapad može dobiti kredit za ulogu u očuvanju mira na Balkanu jer su se posljednji veći sukobi dogodili u Makedoniji 2001. godine. Ali u osnovi riječ je o krhkom miru, punom tenzija, zbog čega je nužno radikalno preispitivanje dosadašnje politike - naveo je Les.

Na konstataciju da bi realizacija njegovih ideja značila podjelu BiH i Kosova i Makedonije, što je izazvalo negativne kritike na Balkanu, Les ističe da bi eventualni nastanak nacionalnih država imao više pozitivnih efekata od negativnih.

- Te države su de facto podijeljene, tako da podjela nije uvjetovana realizacijom mojih ideja. Pogledajte, odnosi između Srbije i Hrvatske, Srbije i Albanije i Albanije i Grčke su funkcionalni i ni jedna od tih zemalja ne pretenduje na teritoriju druge. Za razliku od toga, manjinski narodi u Bosni, Makedoniji i na Kosovo, osjećaju nesigurnost. Uvjeren sam da bi tenzije u regionu nestale kada bi Srbima, Albancima i Hrvatima bio osiguran život u okviru nacionalnih država - konstatuje Les.

Na pitanje da li je iznenađen negativnim reakcijama na njegov prijedlog, Les odgovara:

- Nisam omalovažio opasnosti jer trenutno na Balkanu vlada mir i ne postoji rizik od sukoba, ali ako usvojimo zapadnu politiku u posljednjem vijeku, prema kojoj postoji povezanost između stabilnosti i evrointegracija, znači da u slučaju zaustavljanja integracija postoji opasnost od novih nestabilnosti.


(TBT)