ON JE NOVI (RAS)PUTIN! Ovo je ekscentrični filozof i mistik koji „kontrolira Putinov mozak“ da bi od njega stvorio PRAVOSLAVNOG KRIŽARA

09.01.2017. u 03:06

MARKER

Nakon odluke odlazećeg predsjednika SAD Baracka Obame o protjerivanju 35 ruskih diplomata, u fokus zapadnih medija dospio je Aleksandar Dugin, intelektualac kojeg predstavljaju kao "Putinovog Raspućina"


FOTO: Dugin (vaseljenska.com)

Hrvatski "Jutarnji list" navodi da su se, analizirajući poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina, zapadnjački mediji posljednjih nedjelja uveliko bavili kontroverznim ruskim intelektualcem Duginom kojeg neki nazivaju i “Putinovim mozgom”.

Zagrebački dnevnik navodi da svojom dugom bradom filozof, sociolog i historičar Dugin (54) zaista podsjeća na kontroverznog mistika Grigorija Raspućina. Na Zapadu smatraju da je Duginov utjecaj na ruskog predsjednika sličan onom koji je Raspućin imao na rusku carsku porodicu Romanov, cara Nikolaja II i caricu Aleksandru.

"Jutarnji" navodi da internet forum "Big tink" ide i korak dalje, pa tvrdi da je Dugin “najopasniji filozof na svetu” i zagovornik ruskog imperijalizma. Kao tvrdi tradicionalista, žestoki je kritičar liberalizma koji simboliše Amerika, ali osuđuje i komunizam i kritikuje fašizam. Zalaže se za zabranu hemije i fizike, a protivnik je i interneta i biotehnologije

- Srbi su zapravo mi. Oni se osjećaju kao mi. Srbi su naše ja- rekao je prošle godine tokom posjeta srpskog predsjednika Tomislava Nikolića Moskvi, podsjeća "Jutarnji".

Hrvatski list navodi da je Aleksandar Geljevič Dugin rođen 1962. godine u Moskvi. Otac mu je, kako sam tvrdi, vjerovatno radio za sovjetsku vojnu obavještajnu službu.

- Mrzio sam svet u kojem sam rođen", rekao je Dugin u razgovoru za "Njujorker".

Navodi se da se kao tinejdžer pridružio krugu ekscentričnih moskovskih intelektualaca koji su podjednako prezirali sovjetski komunizam kao i

Tokom Gorbačovljeve perestrojke (1986.-1991.) Dugin je prvi put bio na Zapadu, konkretno u Berlinu i Parizu, gđe je upoznao Alena de Benoasta, lidera evropske Nove desnice. U razdoblju od 1990. do 2000. godine Dugin je objavio niz radova i knjiga, među kojima i “Osnove geopolitike” iz 1997. koja je pobudila veliki interes kod političkih i vojnih struktura u Rusiji.

Dugin je zatim postao savjetnik predsjednika ruske Dume Genadija Seleznjova. Kada je Vladimir Putin 2000. postao ruski predsjednik, Dugin je postao njegov vatreni pristalica.

"Putin je sve... Putin je apsolutan... Putin je nezamjenljiv", oduševljeno je govorio Dugin koji je 2004. godine doktorirao sociologiju na njemačkom Univerzitetu u Rostovu da bi 2008. godine postao profesor na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi i direktor Centra za konzervativne studije.

Navodi se da je Dugin 2001. osnovao Međunarodni evroazijski pokret, organizaciju koja promoviše ujedinjenje bivšeg sovjetskog područja u jedinstvenu kulturnu i civilizacijsku cjelinu.

Pobedu Donalda Trampa u Americi dočekao je s oduševljenjem.

- Za nas je njegova pobjeda radost, to je sreća. Morate da razumijete da Trampa smatramo američkim Putinom- rekao je nedavno Dugin za "Volstrit džurnal".


(TBT)