KO SU FANATICI KOJI SU NAPRAVILI POKOLJ U ISTANBULU? Oni su Ujguri, pripadnici Islamske partije Turkestana (TIP)

09.01.2017. u 07:09

TEROR

Bilo je samo pitanje vremena kada će neka od 300 terorističkih grupa ujgurskih militantnih islamista iz Kine, proširiti svoje terorističke aktivnosti i na Tursk


FOTO: (AP/ Emrah Gurel)

Za stručnjake koji se bave problemima globalnog terorizma otkriće zamjenika turskog premijera Vejsija Kajnaka kako je napad na noćni klub u Istanbulu, u kojem je ubijeno 39 ljudi, izvršio terorista ujgurske etničke grupe, ne predstavlja posebno iznenađenje.

Bilo je samo pitanje vremena kada će neka od 300 terorističkih grupa ujgurskih militantnih islamista iz Kine, proširiti svoje terorističke aktivnosti i na Tursku. Do sada su, uz brojne terorističke napade u Kini, izveli i cijeli niz akcija u Kirgistanu, Uzbekistanu, Kazahstanu, Indoneziji, a pripadnici tih grupa sudjeluju u ratu u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Atentator koristio 13 imena

Za sada policija tvrdi da je atentator djelovao sam i da se zove Abu Muhamed al Korasani, a ime je dobio kao pripadnik ISIS-a. Policija također upozorava da se Korasani služi sa još 13 imena. Posljednje pripreme obavio je u Siriji iz koje se najprije vratio u srednju Aziju, a potom je iz Kirgistana, zajedno sa suprugom i djecom, krajem novembra stigao u Istanbul.

Policija ga je opisala ko izvanredno uvježbanog teroristu koji se specijalizirao za samostalno djelovanje. Do tih podataka, tvrdi turska policija, došli su nakon što su protuterorističke jedinice, žandarmerija i specijalci upali u gradić Selimpasa koji se nalazi na obali zapadno od Istanbula, gdje su uhvatili nekoliko pripadnika etničke manjine Ujgura koji žive u Turskoj.

Fanatični borci

Međunarodna teroristička grupa koja je izvršila napad na noćni klub u Istanbulu, po procjenama kineske policije, ima nekoliko hiljada fanatičnih boraca. Nazivaju se ratnicima Islamske partije Turkestana (TIP) ili Islamskog pokreta istočnog Turkestana (ETIM). Ta glavna organizacija islamskih radikala u Kini već godinama organizuje terorističke napade u kojima je do sada poginulo više stotina osoba.

Militanti koji žele da se odcijepe od Kine i da stvore islamsku republiku, najveći broj krvavih terorističkih napada izveli su u provinciji Sinkjang u kojoj živi oko 10 miliona Ujgura. Grupe od desetak i više muškaraca i žena naoružanih obično noževima i mačetama, napravili su pokolje na pijaci u glavnom gradu provincije Sinkjang Urumćiju, na željezničkoj stanici u Kunmingu, u džamiji u Kašgaru, rudniku u Aksu, a izveli su i spektakularan napad 2014. u Pekingu kada su se trojica militanata zaletjela džipom u masu ljudi na glavnom trgu Tijenamenu.

Napadi noževima i mačetama

U svojim akcijama pripadnici TIP-a najčešće ne koriste vatreno oružje i bombe nego masakriraju ljude mačetama i noževima kako bi akcija bila što krvavija i stravičnija.

Islamski pokret istočnog Turkistana spojio se 2013. sa Islamskim pokretom Uzbekistana, a u maju 2016. objavljen je video snimak na kome se pojavio emir Abd al-Hak al-Turkistani, vođa Turkmenistanske islamske partije. On je poručio borcima koji se nalaze u Siriji i Iraku da se nakon pobjede moraju vratiti u Kinu i izboriti se za nezavisnost svoje države. Osudio je okrutnost pripadnika ISIL-a i njihovog lidera Abu Bakr al-Bagdadija. No 28. juna 2016., Abu Muhamed al-Julani, vođa jedne grupe militanata u Siriji, objavio je da je pokret TIP prominio ime u Jabhat Fat al-šam i izjavio da je “Borba protiv Kine naša obaveza prema Alahu”.

Rat na ulicama glavnog grada

Inače, ujgurski militanti izveli su 2016. napad na kinesku ambasadu u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana i pri tom je više službenika ambasade ranjeno, ali je policija nekolicinu napadača uspjela uhvatiti. Ujguri su Muslimani suniti, pripadaju turkijskoj etničkoj grupi, govore ujgurskim jezikom, a kao manjina žive u državama istočne i srednje Azije. U Kini živi više od 10 miliona Ujgura, u Kazahstanu 224.000, u Uzbekistanu 55.000, u Kirgistanu 49.000, u Turskoj 19.000, u Rusiji 4.000, i po nekoliko hiljada u Avganistanu, Pakistanu, Ukrajini…

U 18. vijeku vladari dinastije Ćing, proglasili su područje Sinkjanga, u kojem su živjeli Ujguri, zasebnom provincijom. Ujguri su u Kini, za vrijeme okupacije Japanaca, dva puta imali svoju državu: od 1931. do 1934. i od 1944. do 1949. Komunističke vlasti proglasile su 1955. Sinkjang autonomnom pokrajinom. Uprkos tome Ujguri su nastavili borbu za odcjepljenje od Kine. U najvećoj pobuni do sada, 2009., muslimanski radnici u jednoj fabrici optužili su pripadnike većinskog naroda Han da ih maltertiraju i diskriminišu. Došlo je do sukoba koji se prenio i na ulice glavnog grada Urumćija, u kojima je poginulo 197 ljudi, a ranjenih je bilo oko dvije hiljade.

Suđenja i streljanja na stadionima

Američki State Departament 2006. proglasio je TIP najmilitantnijom terorističkom organizacijom u Kini, i blokirao je račune svih onih koji su na bilo koji način bili povezani s tim pokretom. Više pripadnika TIP-a ubijeno je u međuvremenu u Pakistanu, Siriji, Iraku i Kirgistanu, a procjenjuje se da još djeluju u Indoneziji, Mijamaru, Tajlandu, Maleziji…

Inače, u provinciji Sinkjang, na snazi je zakon koji zabranjuje da se iz džamija preko razglasa pozivaju vjernici na molitvu, nije dopušten post za Ramazan, maloljetnicima je zabranjen ulazak u džamije, muškarcima je zabranjeno da imaju bradu, a ženama  da nose burke.

Kineske vlasti žestoko se obračunavaju s pripadnicima TIP-a i osnovali su specijalne vojne i policijske jedinice za borbu protiv terorista, koje su naoružane tenkovima, bornim kolima i drugim teškim naoružanjem. Kineske vlasti su saopštile da su samo u jednoj policijskoj akciji 2014. razbijene 23 terorističke i ekstremne religijske grupe, a uhvaćeno je više od 200 terorista. Nakon toga je na javnim suđenjima na fudbalskim stadionima 49 osoba osuđeno na smrt, a kazna je odmah izvršena pred desetinama hiljada gledalaca.


(TBT, Telegram.hr)