ZASPAO JE CIJELI SVIJET, ZASPALA JE CIA... Ko je ruska hakerka za koju američki obavještajci tvrde da je “pogurala” Trumpovu pobjedu

09.01.2017. u 07:09

SPECIAL

Izvještaj američkih obavještajnih agencija o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore navodi da je Kremlj htio oslabiti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i da “pogura” pobjedu Donalda Trumpa


FOTO: Shevchenko (Facebook)

Bijela kuća je mladu Ruskinju, Alisu Shevchenko, kao i kompaniju za koju radi, stavila na svoju listu sankcija, zbog navodnog pomaganja Vladimiru Putinu da umiješa prste u predsjedničke izbore u SAD održane u novembru prošle godine.

Alisa Shevchenko je vješta hakerka, koju je zaposlila velika firma kako bi pronalazila slabosti u sigurnosnim sistemima, piše Daili  mail. Njena kompanija je bila iznenađenja što se našla na spisku Bijele kuće, koji je američka Vlada objavila prošle nedjelje zbog navodnog ruskog miješanja u izbore na kojim je pobijedio republikanski kandidat, Donald Trump.

Jedina informacija na papiru je da kompanija u kojoj radi Shevchenkova, zvana "ZOR", radi istraživanja za rusku vladu i obavještajnu službu.

Alisa je istakla da ona nikad nije svjesno radila za rusku Vladu. Za Guardian je hakerka iznijela kako su Bijelu kuću možda prevarili "falsifikatori kako bi smjestili njenoj kompaniji" ili su jednostavno pogrešno tumačili činjenice i podatke.

“Mlada žena haker i bespomoćna kompanija u kojoj radi, izgleda su bili savršen izbor. Ne krijem se, putujem puno, komunikativna sam i što je najbitnije, ne posjedujem neki veliki novac, moć ili veze” rekla je Shevchenkova.

Alisa je također ismijala i "ludu histeriju i paranoju oko cijele ruske hakerske priče".

U izvještaju američkih obavještajnih agencija o ruskom upletanju u predsjedničke izbore objavljenom u petak u pročišćenom obliku, tvrdi se da je Kremlj htio da oslabi demokratsku kandidatkinju Hilari Clinton i da “pogura” pobjedu Donalda Trumpa.

FBI, CIA i NSA, tri velike američke obavještajne agencije, zaključile su da su “Putin i ruska vlada davali jasnu prednost izabranom predsjedniku Trumpu”.

“Htjeli su da povećaju njegove šanse za pobjedu kad god je to bilo moguće, ocrnjujući Hilari Clinton i uspoređujući je s republikanskim kandidatom na način koji je za nju bio nepovoljan”.

Fenomen ruskog izbornog upletanja nije nov, ali je u američkim predsjedničkim izborima doživio “veliku eskalaciju svojom otvorenošću, stupnjem aktivnosti i razmjerima djelovanja”, navodi se u izvještaju.

On je objavljen u cenzuriranom obliku, bez povjerljivih informacija i ne pruža nove konkretne dokaze u ruskom upletanju, i nudi sintezu uglavnom poznatih informacija.

Rusija je izvodila informatičke napade i na republikance, ali “nije na isti način sprovela kampanju širenja” tih podataka, navodi se u izvještaju. Također, tvrde američke agencije koristila je i internet “trolove” koje je plaćala kako bi na društvenim mrežama širili svoje poruke protiv Clintonove, a za Trumpa.

U zaključku  se upozorava da će Moskva pouke koje je izvukla iz američke predsjedničke kampanje “iskoristiti za sticanje većeg uticaja na svet”.

Donald Trump je ignorisao izvještaj obavještajne službe tvrdeći kako je njemu uticaj Vladimira Putna na izbore pomogao. Novoizabrani predsjednik je insistirao da rusko hakovanje nije imalo nikakav uticaj na ishod u izbornoj trci. On je iznio snažno negiranje samo desetak minuta nakon što se sastao sa šefovima obavještajnih službi gdje su pričali o uplitanju Kremlja.


(TBT)