CRNA STATISTIKA: Moderno robovlasništvo pogađa većinom žene i djecu

09.01.2017. u 07:09

TEME

Robovlasništvo je veoma unosan biznis, i Svjetska organizacija rada procjenjuje da ono kriminalcima donese oko 150 milijardi dolara godišnje


FOTO: (public)

Moderno ropstvo nije ukinuto ono postoji i nerijetko upravo pred našim očima. Ono može imati niz oblika, trgovinu ljudima, prisilni rad, seksulano iskorištavanje, prislian brak, trgovinu organima i sl.

Procjenjuje se da je trenutno u svijetu čak 45,8 miliona ljudi porobljeno u nekom obliku. To je približno broj stanovnika Španije. Svjetski indeks ropstva procjenjuje da je prošle godine ono bilo primijećeno u čak 167 zemalja svijeta.

Tri vodeće nacije po broju porobljenih su Sjeverna Koreja sa 4,37 odsto ukupne populacije, Uzbekistan (3,97 odsto) i Kambodža (1,65 odsto).

Po ukupnom broju porobljenih na čelu je Indija gde se procjenjuje da ih ima 18,3 miliona, ali se ova zemlja trudi da riješi problem.

Robovlasništvo je veoma unosan biznis, i Svjetska organizacija rada procjenjuje da ono  kriminalcima donese oko 150 milijardi dolara godišnje.

Samo u prislnom radu je angažovano 21 miliona robova od kojih većinu iskorištavaju kriminalci. Petinu porobljenih se iskorištava i seksualno, uključujući i 1,8 miliona djece.

U Africi i na Bliskom istoku djeca čine većinu robova. U Aziji i Evropi mnogo je više odraslih žena.


(TBT, WEF)