TRAŽE SE ŽENE ŠPIJUNI: Izraelski Mossad krenuo u kampanju

08.01.2017. u 04:41

SVIJET

Mossad čini oko 40 posto žena, uključujući 24 procenata na najvišim pozicijama mada žene rijetko dobijaju istaknute pozicije u izraelskim obavještajnim i sigurnosnim organizacijama


Foto: Profimedia,

Izraelska obavještajna agencija Mossad pokrenula je kampanju za regrutaciju žena, prvu otkako je osnovana 1949. godine.

U oglasima objavljenim u izraelskim novinama i na vebsajtu Mossada navodi se da je to regrutacija za agente "sa posebnim karakternim osobinama" i da zainteresirane mogu da se prijave za pozicije u agenciji.

U oglasu koji je ilustrovan licem žene čije su crte poluskrivene u tami, navodi se da se traže "snažne žene".

"Ne interesuje nas šta ste uradile, brine nas ko ste!", dodaje se u oglasu.

U jednoj od Mossadovih čuvenih operacija žena je igrala centralnu ulogu u uspjehu misije.

Godine 1986. ženski agent u Londonu, poznat pod imenom Sidney, zaveo je Mordehaja Vanunua nuklearnog tehničara koji je jednom britanskom listu odao tajne nuklearnog reaktora u Dimoni na jugu Izraela.

Sidney je namamila Vanunua da dođe u Rim, gdje je dospio u ruke Mossada koji ga je drogirao i vratio u zemlju brodom da mu se sudi. Od tada su žene nastavile da igraju značajnu ulogu u agenciji, navodi "Jeruzalem post".

Mossad čini oko 40 posto žena, uključujući 24 procenata na najvišim pozicijama. I mada žene rijetko dobivaju istaknute pozicije u izraelskim obavještajnim i sigurnosnim organizacijama, Mossad je imao tri žene koje su predvodile odjeljenja, uključujući Alizu Mogen, bivšu zamjenicu direktora Mossada.

Prošle nedjelje su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, predsjednik Izraela Ruven Rivlin i šef Mossada Josi Koen odlikovali 12 zaposlenih u Mossadu, među njima pola žena.

Godine 2012. bivši šef Mossada Tamir Pardo pohvalio je žene u agenciji, rekavši da imaju "posebnu prednost u tajnom ratu zbog sposobnosti za multitasking" i da "potiskuju svoj ego da postignu ciljeve".

"Suprotno stereotipima vidi se da su po sposobnosti žene superiornije od muškaraca u odnosu na razumijevanje teritorije, čitanje situacije i svjesnosti o prostoru. Kada su dobre, vrlo su dobre", rekao je Pardo.

Mossad u prijevodu s hebrejskog znači institut. Ta agencija je svoje ambicije prvi put pokazala hvatanjem nacističkog ratnog zločinca Adolfa Ajhmana u Argentini 1960. godine.


(TBT, Beta)