POLJSKA: Ubistvo mladića pokrenulo napade i na one koji samo liče na muslimane

07.01.2017. u 01:48

SVIJET 

Poljski mladić je ubijen zbog krađe dvije flaše koka kole, a u odmazdi su stradali i lokali onih koji nisu muslimani kao na primjer jednog Kurda u Vroclavu. Protivnici napada skupljaju sredstva da se ti lokali obnove


Foto: Reuters

Ubistvo 21-godišnjeg Poljaka u novogodišnjoj noći u Elku pokrenulo je lavinu napada na muslimane i demoliranje ćevabdžinica širom Poljske, a desničarska ekstremistička Svepoljska omladina poziva aktiviste iz cijele zemlje da u subotu dođu u taj grad na sjeveroistoku Poljske na demonstracije protiv "islamske agresije".

Prema dosadašnjim saznanjima istrage Danijela R. ubio je nožem kuhar Princ Kebaba, Tunišanin, u svađi zbog toga što je mladić ukrao dvije flaše koka-kole, a za sudioništvo je optužen i 41-godišnji Alžirac sa poljskim državljanstvom, dok su preostala dvojica zaposlenih u ćevabdžinici puštena kući bez optužbe.

Obojicu iako nisu umiješani u ubistvo mora u kući da štiti poljska policija, pošto je u nedjelju masa od oko 300 žitelja Elka demolirala Princ Kebab, podmetnula požar u stanu vlasnika ćevabdžinice Alžirca, demolirala butik njegove djevojke, a počela je serija napada na muslimane i strance egzotičnijeg izgleda i ćevabdžinice širom Poljske.

U Vroclavu na drugom kraju Poljske nepoznati napadači porazbijali su u srijedu noću prozore i ubacili molotovljev koktel u bar Egipćanina koji živi već osam godina u Poljskoj a prethodno je u utorak demolirana ćevabdžinica jednog Kurda.

"Znam da svi kebab povezuju sa Arapima ali ja sam iz Kurdistana i čak nikada nisam bio musliman. Ipak, nemaju svi predrasude, imamo puno stalnih mušterija", kazao je za poljske medije nakon napada Serdar Derviš.

U Lublinu na istoku Poljske demolirana je ćevabdžinica u vlasništvu jednog Indijca.

Nakon nereda u Elku kada se masa nakon demoliranja Princ Kebaba sukobila i sa policijom uslijedila je i serija fizičkih napada na strance orijentalnog izgleda za koje Poljaci vjeruju da mogu biti muslimani.

U Legnjici je prebijen jedan mladić iz Bangladeša, dok su u Ozorkovu 44-godišnjeg Pakistanca koji je kupovao uvečer u trafici cigarete četvorica pijanih Poljaka napala i nemilosrdno šutirala na zemlji, izbili su mu zube i nanijeli teže povrede glave i grudnog koša.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak na upozorenja medija i nevladinih organizacija da rasistički napadi postaju već alarmantna svakodnevica u Poljskoj izjavio je da su to samo pojedinačni izgredi.

On je rekao da u Poljskoj ne uzima maha rasističko nasilje samo zahvaljujući tome što je nova poljska vlada odbila obavezu da Poljska primi oko 7.000 izbjeglica iz logora u Italiji i Grčkoj i neće dopustiti da se u Poljskoj stvaraju muslimanske enklave kao na Zapadu.

Među Poljacima se nakon te serije napada na ćevabdžinice i orijentalne restorane brze hrane pokrenula, međutim, i solidarnost i grupa Poljakinja u Vroclavu počela je da prikuplja novac da se postave novi prozori na demolirane ćevabdžinice.

"Rasisti i nacionalisti ne mogu da nam vršljaju po našim gradovima. Moramo u slučaju takvih napada da pokažemo da smo solidarni", kazala je za Gazetu viborču jedna od organizatorki akcije Joana Stanjčik.

"Prozore sam promijenio. Ne znam šta da kažem, ganut sam. Sve pare koje se prikupe poslaću za napuštenu djecu", kazao je Kurd Derviš.

"Imam veoma jak utisak da se dešava nešto jako zlo. Čekam reakciju države na te opasne pojave. Raduje me inicijativa žitelja Vroclava koji se dogovaraju da iskažu podršku i odu na kebab kod Egipćanina", poručio je na Fejsbuku i gradonačelnik Vroclava Rafal Dutkjevič.


(TBT)