NEGIRAJU GENOCID NAD MUSLIMANIMA: Džamije nisu srušene, dakle nema genocida

07.01.2017. u 01:47

GLOBAL

Bangladeš je saopćio da je u protekla dva mjeseca oko 50.000 pripadnika naroda Rohingya prešlo njegovu granicu


FOTO: San Su Ći (Hein Htet/Epa)

Komisija koju je osnovala mjanmarska vlada je saopćila da do sada nisu pronađeni dokazi da je počinjen genocid nad Rohingya muslimanima u državi Rahine. U izvještaju Komisije se navodi da nema ni dovoljno dokaza za široko rasprostranjene navode o silovanju. Komisija, međutim, ne spominje tvrdnje da su sigurnosne snage ubijale ljude.

Od pokretanja vojne kampanje protiv pobunjenika u državi Rahine u oktobru šire se navodi o ugnjetavanju naroda Rohingja. Čak je bilo riječi o tome da su inicijative snaga vlasti ekvivalent etničkom čišćenju, a defacto liderska Mjanmara Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade, se suočava s kritikom međunarodne zajednice.

Komisija, koju je osnovala mjanmarska vlada i koju predvodi bivši general Myint Sve, trebalo bi da izvede konačan zaključak o situaciji u zemlji do kraja januara. Međutim, u dosadašnjoj istrazi je odbacila navode o genocidu na osnovu činjenice, kako je navela, da Rohingja muslimani i dalje žive u državi Rahine i da muslimanski vjerski objekti nisu srušeni. Također je navela da nije pronađeno "dovoljno dokaza" da su pripadnici sigurnosnih snaga bilo koga silovali uprkos široko rasprostranjenim suprotnim tvrdnjama. Još uvijek se vodi istraga u vezi sa optužbama za podmetanje požara, arbitrarna hapšenja i mučenja.

BBC navodi da je neobično što Komisija ne spominje najozbiljniju optužbu, a to je da mjanmarske sigurnosne snage ubijaju civile u okviru kolektivne kazne za napade Rohingya ekstremista. Kako navode dopisnici, tri mjeseca od početka krize je malo napretka ostvareno kada je riječ o nalaženju rješenja. U izvještaju se navodi da je uhapšeno na stotine pripadnika naroda Rohingya, ali da se naoružani ekstremisti i dalje slobodno kreću i da tek treba da se pronađe pokradeno oružje.

Ranije ove nedjelje je nekoliko policajaca stavljeno u pritvor nakon što se pojavio video-snimak na kojem se vidi kako policajci tuku Rohingya muslimane tokom sigurnosne operacije u novembru. Priznanje da su sigurnosne snage ugnjetavali pripadnike naroda Rohingya je neuobičajeno, primjećuje BBC, budući da su lideri prethodno više puta naglašavali da poštuju vladavinu prava.

Država Rahine je zatvorena za novinare i istražitelje, te je teško dobiti nezavisnu potvrdu ovakvih navoda. Procjenjuje se da se u pretežno budističkom Mjanmaru milion Rohingya muslimana tretiraju kao nelegalni imigranti iz Bangladeša. Vlada im ne da državljanstvo uprkos njihovom porijeklu. U nasilju u državi Rahine 2012. je život izgubilo na desetine ljudi, a više od 100.000 je raseljeno, dok veliki broj Rohingya muslimana još uvijek živi u oronulim kampovima. Oni se suočavaju sa diskriminacijom.

Procjenjuje se da stotine hiljada pripadnika Rohingya muslimana bez dokumenata živi u Bangladešu, bježeći već nekoliko decenija iz Mjanmara. Bangladeš je saopćio da je u protekla dva mjeseca oko 50.000 pripadnika naroda Rohingya prešlo njegovu granicu. Cjelokupna situacija je izazvala osudu međunarodne javnosti. Petnaestak nobelovaca je pisalo Savetu sigurnosti UN, tražeći da se ulože napori za sprečavanje "ljudske tragedije koja je ekvivalent etničkom čišćenju i zločinima protiv čovječnosti" u državi Rahine.


(TBT)