INZKO, GO HOME! Marić: Visoki predstavnik već odavno ne treba BiH

07.01.2017. u 01:47

POLITIKA

Vidjeli smo da ne ispunjavaju svoju ulogu, već samo da izražavaju povremeno zabrinutost ili otvaraju neke nebitne objekte, posebno gospodin Valentin Inzko


FOTO: Inzko (Reuters)

Vrijeme za odlazak Ureda visokog predstavnika (OHR) bilo je još prije nekoliko godina, komentariše za "Zašto" analitičarka Ivana Marić.

Igranje sa funkcijom

Do prije nekoliko godina je zaista OHR doprinosio demokratskom razvoju i donosio je niz bitnih odluka za Bosnu i Hercegovinu koje su omogućavale da se kreće naprijed. Međutim, prije pet-šest godina to je postalo nekako samo sebi suprotnost.

Nakon što su vlasti u RS, a posebno predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, shvatili da se mogu igrati sa tom funkcijom i onda je tu počeo sunovrat OHR-a i on je postao predmet ismijavanja i raznih priča.

Vidjeli smo da ne ispunjavaju svoju ulogu, već samo da izražavaju povremeno zabrinutost ili otvaraju neke nebitne objekte, posebno gospodin Valentin Inzko.

Trošenje novca

Bez toga da podržavam vlasti RS, ne vidim koja je korist jer i ostale institucije imaju mogućnost da rade ono što bi radio OHR.

Gospodin Valentin Inzko nikad nije ni koristio svoje bonske ovlasti, tako da zaista ne vidim čemu ostanak i urušavanje ugleda koji je imala ta institucija.

Samo postojanje i trošenje novca na OHR, na tu birokratsku strukturu, mnogo i novca ode i vremena, a nikakve koristi nemamo već godinama od toga.

Tako da mislim da bi bilo vrijeme da se s tim okonča, posebno jer sada u BiH imamo i jakog specijalnog predstavnika Evropske unije i ambasadore.

A jasno je da se PIC (Savjet za provođenje mira) neće složiti oko nekih pitanja ovdje, posebno mislim na Rusiju kada su u pitanju bilo kakve mjere protiv Republike Srpske.

Crveni taster

Međunarodna zajednica, međutim, zasad očigledno nije u stanju da se dogovori oko ukidanja OHR-a, iako nemaju neke koristi od toga.

Vjerovatno da to drže kao neki crveni taster koji smatraju da će možda iskoristiti nekad.

Ili se Evropa i Amerika nadaju da će možda u nekom trenutku nagovoriti Rusiju da se ipak poduzmu neke mjere, da li se radi o sankcioniranju Dodika, njegovih izjava, ili da će na bilo koji način to moći biti efikasno.

S druge strane, možda smatraju da je to na neki način opasnost ili prijetnja domaćim političarima, tako da se možda i pridržavaju nekih pravila, bojeći se da bi OHR mogao reagirati.

OHR je u periodu 1997. do 2012. godine zahvaljujući bonskim ovlastima nametnuo 899 odluka.

Međutim, pokazalo se da to nije doprinijelo stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini niti naučilo političare da se dogovaraju oko bitnih pitanja


(TBT)