NA DOBROM PUTU: Evo kako Iran ugledanjem na Kinu postaje regionalna ekonomska sila

06.01.2017. u 07:13

BUSINESS

Ukoliko nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama opstane, potencijal za biznis i privredni rast Irana u 2017. će biti veoma veliki


FOTO: (public)

Izlazak Irana iz dugogodišnje izolacije oživio je duh preduzetništva i dinamiku koja je dugo karakterisala perzijsku naciju. Za one koji poznaju situaciju u Kini tokom devedesetih, jasno je šta  će se odvijati u Iranu 2017. - investicije u industriju pokrenut će rast privrede. Jedini veliki rizik za Teheran predstavlja Donald Trump, koji je kritikovao nuklearni sporazum sa Iranom.

Ukoliko sporazum opstane, šanse za biznis biće ogromne. Iranska auto-moto industrija je 18. na svijetu; u zemlji je registrovano preko 50 farmaceutskih proizvođača; turizam ima veliki potencijal da procvjeta zahvaljujući dvadesetjednom lokalitetu na listi UNESKO svjetske baštine; a industrija tepiha je možda i najjača na svijetu.

Kada se na to doda ekspanzija trgovinskih veza sa starim prijateljima u Evropi i novim u Aziji, rapidna ekonomska modernizacija nije teška za zamisliti.

Kao i u Kini, demografija će takođe biti pokretačka sila Irana - preko 60 posto populacije je mlađe od 30 godina, a ukoliko Teheran pojača učešće žena u poslovanju i umani odliv mozgova, pruduktivnost zemlje će se značajno povećati.

Mladu urbani i tehnološki potkovani Iranci doprinose sve većem broju takozvanih startapova. Digikala, lokalni ekvivalent Amazonu, predstavlja najbolji primjer. Kompanija je pokrenuta 2007. godine i bila je fokusirana uglavnom na elektroniku, ali je tokom godina diversifikovala ponudu i sada nudi čitav niz različitih potrošačkih dobara.

FOTO: (Reuters)

Ukoliko Iran, na sličan način kao što je to učinila Kina, postane izvoznik gotovih proizvoda i uvoznik komponenti, pa na taj način i baza za izvoz robe na Bliskom istoku, dubokovodna luka koju u Čabaharu gradi Indija biće uz kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put" i više nego dovoljna da pokrene posrnulu iransku ekonomiju.

Predsednik Hasan Rohani, koji planira da se ponovo kandiduje 2017., po svemu sudeći će se ugledati na kineski model otvorenog tržišta za investitore u okviru kojeg država ipak zadržava kontrolu nad vitalnim sektorima ekonomije.

Nevjerovatan napredak Kine tokom posljednjih decenija sugeriše da autoritarni politički sistem i ekonomija orijentisana oko državnog vlasništva mogu donijeti jako brz napredak. Vjerovatno je da će se to pokazati kao tačno i u Iranu.


(TBT/The Economist)