UGUŠI SVE I VLADAJ SAM! SBB: Kao nekada, u slučaju SBiH, SDP-a ili DF-a, sada se i SBB pokušava gušiti

04.01.2017. u 14:54

POLITIKA 

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH reagirao je danas na, kako se navodi u saopćenju te stranke, više puta ponovljene optužbe predsjednika SDA..


FOTO: Izetbegović, Radončić (Agencije)

"Zar je SBB, kao relativno nova stranka s djelimičnim i jednogodišnjim prisustvom u vlasti, kriv što je Bakir Izetbegović, najmoćniji čovjek u Bošnjaka od 1995. do danas, u prosjeku gradio žalosnih 4-5 km autoputa godišnje? U Federaciji BiH je do sada izgrađeno samo 94 kilometra, a u Hrvatskoj je u istom periodu završeno blizu 1.800 km. Čak i Albanija i Kosovo već imaju po nekoliko stotina kilometara završenih autoputeva!

Znači, kilometražu koju je Izetbegovićeva vlast napravila za 20 godina mira, spomenute zemlje su radile tokom samo jedne godine!

Dva desetljeća bez ikakvih radova

Također, zar je SBB kriv što već dva desetljeća nema nikakvih radova na brzoj cesti Sarajevo - Tuzla ili putevima od Sarajeva ka Krajini, Goraždu, primorju, itd.?

Uporna nastojanja SBB-a da se nadoknadi 20-godišnji zastoj u ovoj oblasti, potpuno su blokirana. Između ostalog, zato što se gospoda Izetbegović i Čović nikako ne mogu dogovoriti u međusobnom ucjenjivanju da li je važnije prvo graditi tunel Prenj ili dionicu Mostar sjever - Mostar jug", stoji u saopćenju SBB-a u kojem se dalje navodi: "Prijedlog SBB-a da se sve dionice trebaju i moraju istovremeno početi raditi, praktično je odbijen zato što SDA u Parlamentu Federacije BiH, pozivajući se na peticije građana, ne želi da glasa za amandmane na Prostorni plan Federacije. Time se koči paralelna i masovna izgradnja. Dodatno, time se, s druge strane, otvara prostor i daju izgovori predstavnicima HDZ-a da prave nove blokade.

Potpuno je jasno da ovdje nema nikakve odgovornosti SBB-a. Uz to, ideja da se u okviru BH Telecoma napravi nova kompanija, kako bi se podiglo više stotina miliona KM kredita za izgradnju brzih cesta, nije pokrenuta s mrtve tačke. Razlog, uporna i višemjesečna indolencija Bakira Izetbegovića i njegovih direktora.

Zato je Izetbegovićevo skrivanje vlastite odgovornosti istovremeno i poznati pokušaj, koji je godinama prakticirao, da svoju višedecenijsku odgovornost u svim segmentima društva, propagandno prebacuje na svoje koalicione partnere. Kao nekada, u slučaju SBiH, SDP-a ili DF-a, sada se i SBB pokušava gušiti. Ali, umjesto toga, SBB poziva one koji ne umiju ili ne žele da grade, to prepuste onima koji znaju i hoće. I ne opstruiraju ih političko-administrativnim smicalicama", ističu iz SBB-a.

Nadalje navode da "zbog svega građani plaćaju najveću cijenu, ima previše mrtvih na cestama, a narod nema tu privilegiju da ih najlošijim putevima u Evropi voze državna auta pod rotacijama i pratnjom policije".

"Ipak, i Izetbegović je ponekad u pravu. Tačno je da SBB ima direktora Autocesta Federacije BiH. Ali, jednako je tačna irelevantnost te pozicije u društvu kojim feudalno upravlja pet familija. To potvrđuje i podatak da samo dvije rođene sestre, sa svojim sinovima i njihovim rođacima i prijateljima, imaju više premijerskih i drugih važnijih pozicija u vlasti nego cijeli SBB, kao druga najjača stranka u FBiH na Općim izborima 2016. godine.

Kad je riječ o prigovaranju SBB-u zbog spominjanja čuvenog trotoara kao "graditeljskog uspjeha", taj mali prostor ispod fotelje velike Bakirove vlasti ostaje mjesto budućeg demokratskog iskazivanja raspoloženja građana", zaključuje se u saopćenju SBB-a. 

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u današnjem intervjuu za Klix.ba je, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan trenutnim odnosima s koalicionim partnerima na nivou FBiH i na državnom nivou između ostalog izjavio: 

Vlast i opozicija

"Biti u koaliciji znači biti jednako odgovoran i za uspjehe i za neuspjehe vlasti. SDA će se kao i dosad ponašati ozbiljno i državotvorno. Isto to očekujemo i od svojih partnera, očekujemo da rade u interesu građana, da se suzdrže od poriva da u isto vrijeme budu i vlast i opozicija. SDA, naprimjer, nema nijednu poziciju u segmentu vlasti koja treba pokrenuti izgradnju autoputa i brzih cesta, i ministri i direktori su iz SBB i HDZ-a, tako da mi je zaista ostalo nejasno na čiji račun je išla opaska da je u prošloj godini izgrađen samo 'jedan trotoar'".

Na konstataciju kako su Kolegij Dnevnog avaza i lider SBB-a Fahrudin Radončić osporili su njegove navode o kampanji koju taj medij vodi protiv vlasti, Izetbegović je kazao da ga "raduje takav odgovor" te dodao: "Nadam se da će to dodatno potvrditi u svom budućem radu".

Na pitanje novinara Klix.ba "hoće li SDA sa SBB-om i HDZ-om opstati u koaliciji do izbora 2018. godine, Izetbegović je kazao da će "u interesu građana i države, SDA će učiniti sve potrebne korake u tom cilju"


(TBT)