TRUMP SE OBRAČUNAVA SA UN-om: Ima jako efikasno oružje

04.01.2017. u 14:54

GLOBAL

I republikanci i demokrate u Kongresu su pobornici Izraela, te se očekuje da se na rezoluciju UN o izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama odgovori i prije stupanja Donalda Trumpa na vlast


FOTO:  Trump (public)

Barack Obama uskoro odlazi iz Bijele kuće, a njegov nasljednik je već pokazao smjer u kom će krenuti američka vanjska politika. Možda i najbitnija politika Donalda Trumpa bit će ona prema UN, a posebno u svjetlu nedavne rezolucije Saveta sigurnosti kojom se osuđuje izgradnja novih izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji.

Američki predstavnik u SB uzdržao se od glasanja i tako je jedna od rijetkih UN-ovih rezolucija progovorila protiv Izraela. Trumpu i Republikancima u američkom senatu se to nimalo nije svidjelo, a osim što je Trump na Twitteru najavio oštar obračun s UN-om, i američki političari su najavili obračun. "S Ujedinjenim narodima je sada nemoguće surađivati. Gotovo svi republikanci su uvjereni da je ova rezolucija izdaja Izraela i mi možemo odgovoriti novcem", rekao je za Washington Post senator Lindsay Graham. Iako sama rezolucija traži tek zaustavljanje izgradnje novih naselja na okupiranoj teritoriji, simbolično je to  bitna mjera zato što je napokon pokazala raskol između Izraela i SAD-a kao najbližih saveznika.

Graham je šef parlamentarnog odbora za finansiranje vanjske politike, a budući da SAD uplaćuje 22 odsto godišnjeg budžeta Ujedinjenih nacija, itekako može imati uticaja na budući rad UN-a. Zbog svih tih izjava, analitičari su uvjereni da će borba na relaciji Washington-New York, gdje je sjedište UN-a, imati velike posljedice, ali niko se ne usuđuje prognozirati što sve SAD može uraditi kako bi "dovela u red" najveću međunarodnu organizaciju.

Da se UN-u ne sprema ništa dobro, uvjereni su praktično svi. Sa jedne strane američkog parlamenta nalazi se šef vladajućih republikanaca M. McOneal, a s druge strane je šef opozicije, demokrata Chuck Shummer, također veliki pobornik Izraela.

Iza zatvorenih vrata ovih dana intenzivno se pripremaju mikro i makro odgovori američke politike na rezoluciju SB, rekli su dobro obaviješteni izvori. Jedna od opcija na raspolaganju je zabrana financiranja implementacije rezolucije, a neke agresivnije su čak i povlačenje Amerike iz nekih organizacija UN kao što je UNESCO. Zaustavljanje uplata novca je nešto teža opcija. Naime, velika većina uplata je obavezna zbog međunarodnih sporazuma, ali američki parlament može bez previše problema ukinuti jedan manji dio novca koji ne prolazi tako rigorozan proces.

Osim kažnjavanja UN-a, Amerikanci mogu zaustaviti humanitarnu pomoć Palestincima ili na neki način se obračunati sa palestinskim predstavništvom u Washingtonu. Iako se može činiti da će čekati Trumpov predsjednički mandat, neki su uvjereni da će Republikanci krenuti u akciju i dosta ranije.

Bivši predsjednički kandidat i bivši dugogodišnji parlamentarac Rick Santorum otvoreno je zaprijetio UN-u. "Sada je otvorena prilika da mi, protivnici UN-a, napokon pokažemo da je UN-u istekao rok trajanja, da ne pomaže legitimnim vladama sveta i da je pravo vrijeme da ih i ukinemo", rekao je Santorum.


(TBT, Express.hr)