IGNORIRA SE GLAS MILIJARDE MUSLIMANA! Cavusoglu: Svijet je veći od pet zemalja

04.01.2017. u 02:44

GLOBAL

Po isteku dvogodišnjeg mandata od Vijeća su se oprostile Venecuela, Malezija, Novi Zeland, Španija i Angola, a umjesto njih privremene članice postale su Etiopija, Bolivija, Kazahstan, Švedska i Italija


FOTO: Cavusoglu (AA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu čestitao je novim privremenim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i pozvao ih da u Vijeću rade u skladu s principom da je ”svijet veći od pet zemalja”.

”Čestitam novim privremenim članicama VSUN-a Etiopiji, Boliviji, Kazahstanu, Švedskoj i Italiji koje su dvogodišnji mandat počele 1. januara. Očekujemo da radu VSUN-a doprinesu tako što će se prisjećati principa da je svijet veći od pet zemalja”, napisao je Cavusoglu na svom profilu na društvenoj mreži Twitter.

Po isteku dvogodišnjeg mandata od Vijeća su se oprostile Venecuela, Malezija, Novi Zeland, Španija i Angola, a umjesto njih privremene članice postale su Etiopija, Bolivija, Kazahstan, Švedska i Italija.

Vijeće se sastoji od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Francuska, Kina i Velika Britanija) i deset privremenih članica čiji mandati traju po dvije godine, a svake godine pet ih bude promijenjeno.

Mandat Japanu, Ukrajini, Urugvaju, Egiptu i Senegalu ističe krajem 2017. godine, a zamijenit će ih pet novih zemalja.


(TBT)