A I ON PREDUGO STOLUJE U SARAJEVU! Inzko: Bosni su potrebni novi lideri

04.01.2017. u 02:44

POLITIKA

Volio bih kad bi se u Bosni i Hercegovini (BiH) pojavila nova generacija lidera sa novim načinom razmišljanja, koja će potpuno koristiti potencijal ove bogate zemlje, ocijenio je u intervju za Klix.ba visoki predstavnik međunarodne zajednice za BIH Valentin Inzko


FOTO: Inzko (Agencije)

Bosna i Hercegovina će se suočiti sa dubokim izazovima u godini koja dolazi. U to nema sumnje. Vlasti u BiH moraju biti spremne da odgovore na njih efikasno i uspješno, ocijenio je Inzko.

Međunarodna zajednica će nastaviti da pruža podršku BiH, ali političari i građani ove zemlje moraju dati svoj doprinos miru, stabilizaciji i progresu. Svi mi moramo udružiti snage i ne odustajati, poručio je Inzko.

U toku ove godine pojavila su se dva trenda - jedan se ticao evropskih integracija BiH, a drugi je bio trend osporavanja dejtonskog okvira i produbljivanja dezintegracije u BiH, rekao je Inzko i predočio da "ovaj drugi trend ne smije prevladati".

Retorika podjele i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, države i njenih institucija i nadležnosti mora prestati, rekao je Inzko.

On je pozvao političke, društvene i vjerske lidere u BiH da se suzdrže od negativne politike, radnji i retorike koje donose nove podjele, kao i da ulože dodatne napore da zemlja bude funkcionalna.


(TBT)