JUDAH: Zapad je počeo da se balkanizira, a Putin je ono što je MILOŠEVIĆ SANJAO DA BUDE

02.01.2017. u 10:30

SVIJET

Tim Judah, britanski politički analitičar i stručnjak za Balkan kaže za "Blic" da je veoma teško predvidjeti šta nam na regionalnoj i svjetskoj geopolitičkoj sceni donosi godina pred nama, ali naglašava da umjesto toga da Balkan postane Zapad, Zapad je taj koji se balkanizira


FOTO: (public)

- Ko je mogao da predvidi šta će 2016. donijeti? Brexit, Trump, milion migranta... Stoga, ko god sa sigurnošću predviđa šta će se desiti u 2017, taj laže. Ono što možemo da prijetimo svakako jesu postojeći trendovi, a to su populizam, demagogija, nacionalizam... Šta to znači za Srbiju i Zapadni Balkan? S jedne strane, ne mnogo. S obzirom na to da su balkanski lideri zapravo bili pioniri svega ovoga tokom ranih devedesetih i zbog čega njihovi narodi i dalje trpe katastrofalne posljedice - smatra Judah.

Britanski stručnjak dodao je da je jedna od tih posljedica i to što "geopolitički, zemlje Zapadnog Balkana nemaju snagu da oblikuju svijet u kojem živimo".

- S druge strane, s obzirom na to da su okružene EU i NATO zemljama, one, ili zapravo Srbija jer su ostale male, imaju ograničenu mogućnost da izvagaju uloge i izvlače korist - kako od Rusije, tako i od Zapada, Turske ili Kine, tako što prijete da će otrčati kod onog drugog ukoliko ne dobiju ono što žele. Naravno, ne govorimo o nekim velikim stvarima... stari avioni ili manjak pritiska da se odreknu zapadnih vrijednosti - napominje.

Ističući međusobne odnose u regionu, Judah je poređenjem sa turskim i ruskim liderima podsjetio na konstantno prebacivanje krivice među komšijskim zemljama kojem smo tokom protekle godine u više navrata imali priliku da svjedočimo.

- Balkanski lideri mogu da se "izvuku" sa putinovskim ili erdoganskim ponašanjem u 2017. i skrenu pažnju sa pravih problema poput siromaštva ili smanjenja populacije tako što će razmijenjivati uvrede sa komšijama oko toga ko je bio na kojoj strani 1941. Stoga, umjesto da Zapadni Balkan postane Zapad, dešava se da Zapad postaje više kao Balkan. A što se tiče Vladimira Putina, on je odavno bio tip lidera kakav je Slobodan Milošević sanjao da postane - zaključuje Judah


(TBT, blic.rs)