LIČNOST ILI INTELIGENCIJA? Evo od čega zavisi uspjeh u životu i karijeri

31.12.2016. u 05:26

LIFESTYLE

Koliko je važna inteligencija, a koliko ličnost? Nove naučne analize otkrivaju daju neke zanimljive rezultate


Foto: Profimedi

Intelektualni i praktični rad Uprkos brojnim studijama koje su dokazale neverovatnu kompleksnost ljudskog kognitivnog sistema, koeficijent inteligencije (IQ) u popularnoj kulturi opstaje kao sinonim za inteligenciju uopšte, i na taj način, projektuje se na sam pojam uspjeha.

Ipak, sirova snaga intelekta nije dovoljna za snalaženje u svijetu. Prema rezulatima novih analiza, glavni faktor uspjeha je nešto što nazivamo ličnost.

Američka Nacionalna Akademija Nauka (NAS) objavila je nedavno studiju međunarodnog tima istraživača u kojem je bio i Nobelov laureat James Hackman, prema kojoj je sam IQ gotovo beznačajan za prognoze o finansijskom ili akademskom uspjehu određene individue.

Proučavanjem velike količine podataka iz raznih zemalja svijeta, utvrđeno je da su prognoze uspješnosti relativno tačne jedino kada se sa rezultatima testova inteligencije analiziraju i rezultati testova ličnosti.

Rezultati ovih testova otkrivaju dosta o ličnosti, smatraju naučnici, i mogu se "prevesti u ishode". Tim smatra da za uspjeh nije bitno biti pametan, koliko je važno imati jake nekognitivne vještine, na primjer kapacitet za efikasno planiranje. Također, za dobijanje posla i dalji uspjeh u karijeri, mnogo su važnije sposobnosti kao što su komunikacija, preciznost (vremenska i idejna) i inovativnost, navodi se u studiji.

"Ličnost i nekognitivne vještine su daleko fleksibilnije u starijem životnom dobu nego IQ. Postoji mnogo efektivnih adolescentnih intervencija koje promovišu ličnost, dok su daleko manje uspješne u jačanju IQ-a", smatra autor studije.


(TBT)