SLIKANJE NA SMRTI: Pogledajte kako ovaj Sirijac pretvara oružje u umjetnička djela

01.01.2017. u 09:24

SVIJET

Oslikavanjem uspomena iz rata, Akram Abo Alfoz je oživio nešto što bi trebalo da donosi jedino smrt


Foto: Facebook

Akram Abo Alfoz, sirijski pobunjenik iz Dume, bavi se, osim ratovanjem, i pretvaranjem oružja u umjetnička djela. Skupljanjem bombi i metaka sa čahurama prekrivenih ulica, Alfoz između ostalog doprinosi i relativnoj sigurnosti za djecu koja se na tim istim ulicama igraju u pauzama između borbi.

Alfoz vjeruje da umjetnički otpor nije ništa manje važan od oružanog, pa u skladu sa tim, inspiraciju dobiva iz kulturno-historijskog nasljeđa Levanta.


Foto: Facebook

"Želio sam da stvorim djelo koje će poslužiti kao svjedočanstvo ove ere, tako da nikada ne zaboravimo zločine Bashara al Assada", rekao je Alfoz

"Umjetnost služi kao poruka nade, postojanosti i borbe u isto vrijeme, ali i kao podsjetnik na one koji nas ne vide, već stoje u tišini", objasnio je.


Kao otac troje djece, Alfoz oslikavajući bombe na neki način priča priču svih roditelja koji podižu djecu u ratu.

"Slikanje na ovim alatkama smrti pomaže mi da umanjim strah u očima moje djece koje me nikada ne ostavljaju dok proces oslikavanja traje", ispričao je Alfoz i dodao: "Mi smo ljudi koji love život i bore se da žive dostojanstveno. Sirijska vlada nas naziva teroristima, ali mi to nismo. Mi branimo našu zemlju našim mislima i kulturom".

Pogledajte Alfozovu facebook stranicu: 

https://www.facebook.com/painting.on.death/?fref=ts

(TBT, Newsweek.rs)