GAZI, GAZI FAŠISTE! Komšić: Fašizam je prirodni neprijatelj BiH, treba ga ‘zgaziti’ kada god se pojavi!

31.12.2016. u 05:29

POLITIKA            

“Zato, ako nam je stalo do BiH, nikada i nigdje ne treba biti tolerantan prema bilo kojem fašizmu ili prema bilo kojem njegovom obliku. Naprotiv treba ga «zgaziti» kada god se pojavi i kada god se za to ukaže prilika!”, izjavio je Željko Komšić, lider DF-a, u intervjuu za portal Global.cir.


FOTO: Komšić (Agencije)

“Nije se samo fašizam povampirio u regionu, nego i u cijeloj Evropi. S tim što fašizam i fašističko djelovanje u našoj regiji ima i jednu vrlo čudnu crtu. Naime, samo u ovoj regiji imate klasične fašističke organizacije kao i fašiste pojedince koji za sebe tvrde da su zapravo antifašisti. Pogledajte samo neke četničke organizacije u Srbiji pa i u BiH koje za sebe tvrde da baštine antifašističku tradiciju četničkog pokreta i Draže Mihailovića iz II svjetskog rata. U suštini riječ je o klasičnim fašističkim i zlikovačkim organizacijama i ideologijama. U Hrvatskoj, ali i u BiH, imate navodne proevropske demokrate i «podrazumijevajuće» antifašiste koji ljuto brane sve što je NDH i njeno naslijeđe, kao što ne vide ništa posebno sporno u liku i djelu Ante Pavelića i njegovih saradnika jer su oni, za Boga miloga, bili ljuti antikomunisti. To što su bili genocidni fašisti i zlikovci je u njihovim istupima i razmišljanjima  «manje važno» od njihovog antikomunizma. Samo u Hrvatskoj i dijelu BiH imate politike i pojedince koji fašistu Pavelića proglašavaju hrvatskim domoljubom i borcem za historijska prava Hrvata, a koji je doslovno pola zemlje dao fašističkoj Italiji. Dok im je Tito, taj isti «zlotvor» zajedno sa partizanima i KPJ, oružanom borbom protiv fašista  vratio ono pola zemlje koje je «domoljub» Pavelić dao Italiji.

Kako god, fašizam na ovim prostorima, bez obzira koji etnički predznak nosi jeste gotovo prirodni neprijatelj BiH. Taj fašizam jeste bio i uvijek će biti protiv postojanja BiH kao države, kao što će uvijek biti za to da se BiH rasturi u ime fašističkih velikodržavnih projekata. Što je fašizam u regiji jači to je BiH teže. Zato, ako nam je stalo do BiH, nikada i nigdje ne treba biti tolerantan prema bilo kojem fašizmu ili prema bilo kojem njegovom obliku. Naprotiv treba ga «zgaziti» kada god se pojavi i kada god se za to ukaže prilika”,  izjavio je Željko Komšić, lider DF-a, u intervjuu za portal Global.cir.


(TBT)